Pretplata Donacije
sr | fr | en | +
Accéder au menu

OKVIR

Makedonija u centru "velike igre"

Treba li krizu koja potresa Republiku Makedoniju od početka ove godine čitati u svjetlu sukoba između Rusije i Zapada? Konzervativni i nacionalistički režim ove fragilne multietničke zemlje uzdrman je otkrićima koja iz dana u dan objavljuje vođa socijaldemokratske opozicije Zoran Zaev. Snimke otkrivaju kako premijer Nikola Gruevski i njegovi bliski suradnici organiziraju korupciju na najvišem državnom nivou, nadziru i utječu na sudstvo i medije, ukratko, drže pod kontrolom cijelu zemlju. Porijeklo ovih snimki i dalje je kontroverzno. Zaev tvrdi da je imao "krticu" unutar obavještajnih službi, no svi spekuliraju o tajanstvenim inozemnim službama koje su odlučile priskočiti u pomoć oporbi. Od početka svibnja prosvjednici su na ulici. Zahtijevaju ostavku Gruevskog i kampira ispred sjedišta makedonske vlade, po modelu koji pomalo podsjeća na "obojene revolucije".

Gruevski i njegova stranka Unutarnja makedonska revolucionarna organizacija – Demokratska stranka za makedonsko nacionalno jedinstvo (VMRO-DPMNE), pobijedili su na izborima u 2006. godine. i od tada su na vlasti. Njihov program uključuje integraciju u Europsku uniju i u NATO. Zastupaju ultraliberalnu viziju ekonomije koja počiva na masovnoj privatizaciji, kao i fiskalnom i socijalnom dampingu koji bi trebao privući ogroman broj inozemnih investicija. Investiranja, međutim, nije bilo, a Makedoniji utonuloj u ekonomsku krizu euroatlantska kandidatura blokirana je zbog neriješenih razmirica oko imena s Grčkom.

Nakon ovog neuspjeha Gruevski reorijentira svoju politiku sve više u nacionalističkom smjeru, veličajući antičku prošlost zemlje, dok njegov režim postaje sve više autoritaran. Iako ga zapadnjaci dugo oblijeću zbog strateške važnosti Makedonije, Gruevski im je tijekom zadnje dvije godine malo pomalo postao nedostupan. Približio se Moskvi, ali i Beogradu, što je ironično s obzirom na to da se smatra nasljednikom probugarske političke tradicije koja je žestoko antisrpska. Dok je (...)

Obim celog teksta : 353 reči.

Ovaj tekst je rezervisan za pretplatnike

Izaberite svoju formulu pretplate i kreirajte svoj profil
Pretplati se
Pretplaćeni ste? Konektujte se kako biste pristupili tekstovima online
Identifikujte se

LMD

Podeli ovaj tekst