Pretplata Donacije
sr | fr | en | +
Accéder au menu

OKVIR

Ponovno odigravanje balkanskih ratova u Ukrajini

Nastavlja li se rat u Donbassu ondje gdje je prekinut onaj na Balkanu? Hrvatski borci koje je su intervjuirali zagrebački mediji svi povjeravaju isti san: da se nađu nasuprot srpskim dragovoljcima kako bi u Ukrajini ponovili sukob iz 1990-ih. Većina njih je uključena u ultranacionalististički bataljun Azov. Podršku im je dao Denis Seler, bivši vođa Bad Blue Boysa, navijačke grupe nogometnog kluba Dinamo iz Zagreba, za kojeg je Ukrajina "posljednja bojišnica kršćanske desnice u Europi".

Prema beogradskim vlastima, više desetina Srba također se bori u Ukrajini, uglavnom u redovima milicija "Narodnih republika Donjeck i Lugansk", dviju regija Donbasa koje su se odcijepile od Ukrajine. Veliki priljev dragovoljaca predstavlja neku vrstu uzvrata usluge za jedinice kozačkih Rusa koje su se borile sa srpskim snagama 990-ih. Igor Strelkov, viši časnik ruske Glavne obavještajne uprave (GRU) i ministar obrane "Narodne republike Donjeck" u periodu od svibnja do kolovoza 2014. godine, priča da je i sam učio zanat na Balkanu 1992. i 1993.

Aleksandra Savića, zvanog "Švaba", ne treba puno nagovarati da prokomentira tetovaže koje mu u potpunosti prekrivaju ruke i torzo. Tu su pravoslavni sveci, ali i portret bivšeg vođe bosanskih Srba, Radovana Karadžića, kao i krstovi te nacionalni ruski i srpski simboli. Švaba, koji ugovara susrete u jednom kafiću u Nišu na jugu Srbije, šef je srpskog ogranka Noćnih vukova, organizacije ruskih bajkera nastale prije kojih dvadesetak godina. Na Krimu je bio početkom ožujka 2014. godine. "Bili smo smješteni na cesti između Balaklave i Sevastopolja" priča on, "i zaduženi za osiguravanje zone od nasilja": Barem su tri člana pokreta uklonjeni iz srpske žandarmerije zbog toga što su se borili u Ukrajini.

Srbi su u Dombasu okupljeni u brigadu "husara" koju je osnovao bivši televizijski voditelj, Radomir Počuča. On je u travnju 2014. godine smijenjen s funkcije glasnogovornika (...)

Obim celog teksta : 351 reči.

Ovaj tekst je rezervisan za pretplatnike

Izaberite svoju formulu pretplate i kreirajte svoj profil
Pretplati se
Pretplaćeni ste? Konektujte se kako biste pristupili tekstovima online
Identifikujte se

LMD

Podeli ovaj tekst