Pretplata Donacije
sr | fr | en | +
Accéder au menu

NEOBIČNO ZBLIŽAVANJE IZMEĐU KINE I ISLANDA

Pristup prirodnim bogatstvima Arktika ide preko Rejkjavika

Još uvek hipotetičko otvaranje pomorskih puteva u Severnom ledenom okeanu, izaziva povećano interesovanje kod trgovačkih sila. Da bi se približila prirodnim resursima polarnog regiona, Kina se udvara Islandu, prvoj evropskoj zemlji sa kojom je potpisala ugovor o slobodnoj trgovini

JPEG - 262.2 kio
Liu Ren – „Putovanje sa kravom“

Usred požutele trave, koja raste oko najdužeg islandskog fjorda, Tord Valdur Ludvik Sigurjonson, dok mu vetar mrsi kosu, pokazuje mesto buduće luke Dajsnes. Konzorcijum islandskih preduzeća Artik servisiz, na čijem čelu se on nalazi, očekuje veliku dobit od budućeg otvaranja pomorskog puta nastalog zbog otapanja glečera. Usled globalnog zagrevanja trgovina preko Severnog ledenog okeana, svake godine se povećava – 2014, njim su prošla tri broda – mada je još uvek daleko uspostavljanje sigurnog pomorskog puta otvorenog za komercijalni saobraćaj. Na njegovo veliko iznenađenje, ovom konzorcijumu u aprilu 2012, kineska razvoja banka, zainteresovana za ovaj projekt, ponudila je saradnju. Svesna mogućnosti koje pruža Sever, Kina je pre desetak godina krenula na strateško pozicioniranje na Arktiku, a Island odavno predstavlja centralnu tačku te strategije. Budući da polovina njenog unutrašnjeg bruto-proizvoda zavisi od pomorske trgovine, ova nova velika privredna sila put sever-istok, duž ruske obale, i kroz severo-zapadni prolaz, smatra zamenom za odavno zakrčene Suecki i Panamski kanal. Preko prolaza Sever-Istok, razdaljina između Roterdama i Šangaja smanjuje se za četvrtinu, što iznosi negde oko 5000 km. Peking je takođe zainteresovan i za olakšan pristup lokalnim prirodnim resursima. Cirkumpolarni region arktika u sebi krije 13% rezervi neotkrivene nafte i 30% neotkrivenih rezervi gasa; osim toga, ova oblast sadrži veliko mineralno i ribno bogatstvo.

Kina je već počela da investira u ovaj region pre svega u neke rudnike na Grenlandu i neke naftne izvore u islandskim pomorskim vodama. Ona je isto tako u periodu od 2010 do 2012, pokazala svoju sposobnost da prokrči severni put svojim jedinim ledolomcem Ksilong (Snežni zmaj). Kina takođe namerava da do 2016 otvori i drugi put radi povećanja svoje trgovine. Na plenumu Komunističke partije Kine, održanom 2013, raspravljalo se o mogućnosti da se do 2020 godine preko 20% kineskog izvoza obavlja preko Arktika a da taj udeo do 2035 pređe trećin ukupnog izvoza ove zemlje.

Zbog ovog cilja Peking je zatražio mesto posmatrača u Savetu Arktika. U početku 2009, ovaj zahtev je odbijen. Kanada i Rusija boje se da (...)

Obim celog teksta : 1 041 reči.

Ovaj tekst je rezervisan za pretplatnike

Izaberite svoju formulu pretplate i kreirajte svoj profil
Pretplati se
Pretplaćeni ste? Konektujte se kako biste pristupili tekstovima online
Identifikujte se

Floran Detroa

je novinar.

Podeli ovaj tekst