Pretplata Donacije
sr | fr | en | +
Accéder au menu

MOBILIZACIJE PROTIV TRANSATLANTSKOG TRGOVAČKOG PAKTA

Evropljani koji prkose slobodnoj trgovini

Posle prihvatanja u parlamentu u Strazburu 8. maja 2015, tajni pregovori o uspostavljanju velikog transatlantskog tržišta nastavljeni su između EU i SAD. Istovremeno, susrećući se sa opasnostima sporazuma o slobodnoj trgovini, otpor je počeo da se organizuje na obe strane Atlantika, sve do srca zajednica na oba kontinenta

"REGIONALNI SAVET IL DE FRANSA (...) zahteva prekid pregovora o Transatlantskom regionalnom trgovinskom i investicionom partnerstvu (TTIP), koje je poznato i kao veliko transatlantsko tržište (GMT), zbog izostanka javne rasprave i demokratske kontrole pregovora." Regija Il de Frans je prva u Francuskoj koja se izjasnila da će ostati izvan prostora regulisanog TTIP-om (odnosno TAFTA, kako je na engleskom projekat dobio naziv — Transatlantic Free Trade Agreement — Transatlantski dogovor o slobodnoj trgovini). Otkako se u vezi sa tim glasalo 14. februara 2014, skoro 500 lokalnih samouprava različitih veličina u Francuskoj (što predstavlja 54% populacije) učinilo je istu stvar.

Usvajanje ove legislative od regionalnih poli­tičkih tela u velikoj meri je samo simbolički čin. Međutim, na ovaj način je utrt put mobilizaciji protiv pomenutog sporazuma, što je dovelo do niza protesta koje sada možemo da vidimo u Francuskoj i Evropi (pogledati mapu). Osim političkih partija, i sami građani u velikom broju predlažu svojim lokalnim predstavnicima (regija, departman, opština) da pokrenu proceduru kojom će se stati na put TTIP-u. Upravo u ovom kontekstu nastao je kolektiv Stop TAFTA koji povezuje mnogobrojna udruženja, sindikate, političke partije i predlaže model odlučivanja koji bi bio daleko demokratičniji, pozivajući pritom sve građane da kontaktiraju sa svojim političkim predstavnicima. Rezolucija koju bi društvo na ovaj način izglasalo ne bi mogla da zaštiti teritorije od opasnosti koje nosi sporazum, jer su međunarodni sporazumi zakonski obavezujući na svim institucionalnim nivoima za sve države potpisnice. Na ovo su lokalni predstavnici upozorili učesnike u pobunjenim telima. Ipak, pokret "Protiv TAFTA" pomaže da se izabrani predstavnici obrazuju, kao i da se pokrene mobilizacija oko pitanja koja su osetljiva za lokalne samouprave, kao što su očuvanje nivoa zaposlenosti, javnih servisa, životne sredine ili pojavljivanje američkih kompanija na lokalnim tržištima...

Aktivisti se nadaju da bi rasprava pokrenuta sa približavanjem stupanja sporazuma na snagu mogla da utiče na državne strukture. "Činjenica da je odluka o suprotstavljanju TTIP-u doneta u gradu poput Tula, u kojem je gradonačelnik od 2001. do 2008. bio sadašnji predsednik republike, za mene ima simboličku vrednost i strateški značaj", tvrdi Semjuel Zagije, opštinski savetnik u ovom gradu. "Gradovi u kojima dominiraju vrlo različite političke opcije usvojili su sličnu odluku."

U Nemačkoj se 228 zona nalazi izvan TAFTA, a među njima su i Keln, Lajpcig i Minhen. U Austriji nalazimo 260 opština koje se ne slažu sa sporazumom, a u Belgiji 82, među kojima je i Brisel, dok se u Velikoj Britaniji 21 grad i okrug suprotstavio TAFTA, uključujući i Edinburg i Bristol. Gradovi Milano i Ankona u Italiji su se pridružili pokretu, a pobeda Podemosa na izborima u Španiji u maju osnažila je pokret sa druge strane Pirineja. Češki aktivisti žele da osnaže lokalne inicijative u ovom pogledu na jesen 2015. godine.

"Kao norveške priče o trolovima"

Naravno, veliko transatlantsko tržište nije prvi trgovinski sporazum koji je podrazumevao ovakve opasnosti. Još u januaru 1995. usvojen je Opšti sporazum o trgovini uslugama (General Agreement on Trade in Services — GATS), o kojem se dogovaralo nekoliko godina u tajnosti. Njegovo usvajanje izazvalo je bes građana Evrope i u odnosu na njega se otpor razvio oko "predela izvan GATS-a tokom ranih dvehiljaditih". "Susrećemo se sa nečim što se ubrzano razvija i što se ne može dovesti u pitanje uobičajenim načinima (...)

Obim celog teksta : 1 839 reči.

Ovaj tekst je rezervisan za pretplatnike

Izaberite svoju formulu pretplate i kreirajte svoj profil
Pretplati se
Pretplaćeni ste? Konektujte se kako biste pristupili tekstovima online
Identifikujte se

Ameli Kanon & Johan Ticler

je zadužen za kampanju kontrole TAFTA u Francuskoj, u udruženjima Aitec i Attac, i animator nacionalnog udruženja Stop TAFTA.

Podeli ovaj tekst