Pretplata Donacije
sr | fr | en | +
Accéder au menu

Šta nam to u stvari donosi TTIP?

1. NEPOŠTOVANJE ELEMENTARNIH PRAVA RADA. Sjedinjene Američke Države su ratifikovale samo dve od osam osnovnih normi Međunarodne organizacije rada (ILO) koja se bori za prava radnika. S druge strane, sve zemlje članice EU prihvatile su iste propise koje daju Ujedinjene nacije. Istorija nam govori da "harmonizacija" kojoj vode sporazumi o slobodnoj trgovini ima tendenciju da bude zasnovana na najlošijim standardima. Radnici u Evropi sa razlogom moraju da se plaše urušavanja i ovih, već degradiranih, prava koja trenutno uživaju.

2. POGORŠANJE PRAVA KOLEKTIVNOG ZASTUPANJA RADNIČKIH INTERESA. Transatlantski sporazum o trgovini i investicijama (Transatlantic Trade and Investment Partnership, TTIP) ima cilj da otkloni barijere koje negativno utiču na uvoz-izvoz robe između dva kontinenta. To bi trebalo da olakša kompanijama izbor lokacije za proizvodnju uzimajući u obzir određene "troškove", naročito one socijalne. Tako, prava na učestvovanje radnika u radnom procesu (npr. pravo na razmenu informacija i konsultacije sa radničkim komitetima preduzeća) prestaju sa prelaskom granice. Dato transatlantsko približavanje, dakle, podrazumeva slabljenje radničkih prava koja, Poveljom o osnovnim pravima, Evropska unija za sada garantuje.

3. POJEDNOSTAVLJENJE NORMI I TEHNIČKIH STANDARDA. U ovom slučaju, evropski pristup standardizaciji razlikuje se u velikoj meri od onog u SAD. U Evropi preovladava princip predostrožnosti: plasiranje proizvoda na tržište zavisi od prethodne analize tržišta i procene rizika koji se mogu eventualno pojaviti. U SAD je drugačije: procenjivanje se vrši nakon izlaska proizvoda na tržište i podrazumeva preuzimanje odgovornosti za svaki problem koji bi se kasnije mogao pojaviti (uključujući i mogućnost kolektivne tužbe i finansijske kompenzacije). U Evropi, rizici koji se uzimaju u obzir ne ograničavaju se samo na opasnosti s kojima se susreću potrošači, nego uključuju i one vezane za uslove rada, zdravstvenu i profesionalnu sigurnost, čak i ako nisu uvek ispoštovani. Sjedinjene Države ove uslove uporno ignorišu.

Harmonizacija kojom se (...)

Obim celog teksta : 1 005 reči.

Ovaj tekst je rezervisan za pretplatnike

Izaberite svoju formulu pretplate i kreirajte svoj profil
Pretplati se
Pretplaćeni ste? Konektujte se kako biste pristupili tekstovima online
Identifikujte se

Volf Džeklajn

Podeli ovaj tekst