Pretplata Donacije
sr | fr | en | +
Accéder au menu

TEŠKOĆE U SMIRIVANJU TENZIJA NA TRUSNOM PODRUČJU

Problemi Vašingtona zbog sukoba Rijada i Teherana

Posle mesec dana bombardovanja, koalicija okupljena oko Saudijske Arabije proglasila je da imaju rešenje za jemensku krizu. Međutim, pored obračuna sa Iranom, vehabijsko carstvo ne propušta mogućnost kopnene ofanzive protiv šiitskih Huta. Ovaj razvoj događaja brine Obaminu administraciju koja se bori da održi jedinstvo među svojim saveznicima

PNG - 311.8 kio
Kais Salman – „Uvezena demokratija“

Po hodnicima Kongresa i u salama za sastanke glavnih istraživačkih centara Masačusets i Konektikat avenije, već nekoliko meseci se postavlja isto pitanje: šta se zaista dešava na Bliskom istoku i šta bi trebalo da SAD urade kako bi izbegle da se ponovo upletu u tamošnja zbivanja?

Građanski rat u Siriji, krvavi zločini Islam­ske države (ISIS), bombardovanje Jemena od saveza devet arapskih zemalja, i da ne zaboravimo nasilje između sunita i šiita, svakod­nevno pune naslovne strane novina. Ipak, američka strategija odgovora na te izazove čini se nejasnom. U usijanom Mašreku, SAD teško umiruju svoje saveznike, bilo da se radi o Saudijskoj Arabiji ili o ostalim naftnim monarhijama, Egiptu ili Iraku.

Zvanična poseta iračkog premijera Hajdera el Abadija, prva te vrste, iznela je na svetlost dana veliki i trajni raskorak među partnerima, čija se saradnja čini osuđenom na propast od strane administracije Baraka Obame. Vašington je obećao Bagdadu podršku od 200 miliona dolara da bi se pomoglo izbeglicama koje su izmeštene zbog borbi protiv ISIS-a, kao i pomoć pri dobijanju pozajmice od 700 miliona dolara od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF). Ovaj novac predviđen je za popunjavanje iračkog budžetskog deficita, za koji se smatra da će u 2015. dostići 25 milijardi dolara, što je ekvivalentno trećini očekivanih prihoda od prodaje nafte ove godine.

Između ostalog, američki predstavnici su nagovarali svog sagovornika da zauzme što veću distancu od iranskih vođa. "Iran mora poštovati suverenost Iraka i prestati da interveniše na iračkom tlu", otresito je izjavio Obama, prigovarajući Teheranu vojnu podršku šiitskim oružanim snagama koje se bore protiv ISIS-a bez konsultacija sa Bagdadom. Pomenutu grupaciju često optužuju za pljačkanje i nasilje nad civilima, kao prilikom osvajanja Tikrita krajem marta.

Abadi je najpre umanjio ulogu Irana u svojoj zemlji, tvrdeći da je tamo prisutno samo stoti­nak vojnih savetnika. Zatim, on i njegova svita nisu propustili nijednu priliku da pozdrave "diplomatski napredak ostvaren u pregovorima oko iranskog nuklearnog naoružanja" i u isto vreme "angažman" Vašingtona kako bi se našao konačni sporazum po tom pitanju koji je nedavno i realizovan. "Poruka Abadija bila je jasna. On je Sjedinjenim Državama rekao da se ne može približiti Iranu, pa makar to bilo stidljivo, a da u isto vreme Iraku prigovara što je njegov saveznik", komentariše američki diplomata koji je želeo da ostane anoniman.

Za ovog dobrog poznavaoca arapskog sveta, SAD više ne znaju kako da se postave na Bliskom istoku: "Nekoliko godina unazad, naši saveznici nisu imali problema da budu dosledni. Oni su se u osnovnim crtama pokoravali našim akcijama, a mi smo im davali dovoljno prostora da ih ne prisilimo na potpunu poslušnost. Danas smo konstantno prinuđeni da mirimo oprečne pozicije." Istog je mišljenja Ahmed Ali, politikolog zaposlen u Empowering Youth for Peace in Iraq, tink-tenku sa sedištem u Vašingtonu, koji je Iračanin po poreklu : "Obamina administracija svesna je da će bagdadski režim nastaviti da traži ravnotežu između SAD i Irana jer su mu potrebna oba jaka igrača kako bi pobedili ISIS." Druge eksperte, poput Ričarda Nepjua iz Brookings Institution, tink-tenka bliskog Demokratskoj stranci, zanima paradoks koji tera američkog predsednika da koči svaki pokušaj Kongresa da pooštri sankcije Iranu, pritom koristeći protiv te iste zemlje agresivni ton pri spominjanju situacije u Iraku ili Jemenu.

Ipak, Abadijeva službena poseta ilustruje drugu, još važniju trzavicu u zoni američ­kog uticaja na Bliskom istoku. Pozivajući se na vazduhoplovnu intervenciju saveza predvođenog Saudijcima u Jemenu, protiv hutske milicije, irački premijer komentarisao je osnovanost takve akcije ističući da se "rešenje svih problema Jemena nalazi u samom Jemenu". Još jasnije, Bagdad želi povratak nacionalnih pregovora sa Hutima, koji su ponovo posegli za oružjem da bi protestovali protiv projekta federalne države koji je osmislio Abd Rabo Mansur Hadi.

I što je još važnije: pred nekoliko novinara koji su bili primljeni u Blair House, reziden­ciju za strane izaslanike Bele kuće, irački politi­čar potvrdio je da Obamina administracija (...)

Obim celog teksta : 2 161 reči.

Ovaj tekst je rezervisan za pretplatnike

Izaberite svoju formulu pretplate i kreirajte svoj profil
Pretplati se
Pretplaćeni ste? Konektujte se kako biste pristupili tekstovima online
Identifikujte se

Akram Belkaid

Podeli ovaj tekst