Pretplata Donacije
sr | fr | en | +
Accéder au menu

PUTEVI MEDIJSKE DESATANIZACIJE

Nacionalni front na televiziji

U težnji da se predstavi kao "vansistemska partija", Nacionalni front se žali na to da ga novinari preziru. Međutim, njegovi predstavnici, kao i u slučaju većine političkih lidera, koriste medijske potencijale i imaju spremne fraze koje će ponuditi svuda. Proliferacija anketa, često upitnog karaktera, omogućava partiji da završi na naslovnicama, dok njena etnocentristička vizija ostaje u senci

Vreme kada su novinari oklevali da daju prostor Nacionalnom frontu (NF) daleko je iza nas! Njegova predsednica, Marin Le Pen, danas je preplavila radio i televizijske servise. Drugi po popularnosti, Florijan Filipo, redovan je gost jutarnjih programa, do tačke da je hrabro prihvatio učešće na kanalu Evropa 1 prvog januara prošle godine. Intervjuisan je čak četiri puta u jutarnjim programima tokom decembra 2013. Njegove kolege šalile su se na račun te sklonosti da šeta od jednog do drugog informativnog kanala. "Televizija te može dovesti do ludila ako ne prođeš kroz nju", odgovorio im je.

Kao nadležni za strategiju i komunikacije, Filipo pozdravlja rastuće prisustvo njegove partije u medijskom prostoru, premda tvrdi da je ono i dalje nedovoljno s obzirom na svoju izbornu težinu. "Sudeći po statistikama CSA (Višeg audio-vizuelnog saveta), od poslednjih predsedničkih izbora, dobili smo tek nešto oko 5% mesta u medijskom prostoru", žali se on. Pregled ovih složenih podataka ukazuje da on nije daleko od istine. Na radiju, NF se pojavljuje nešto manje od partije Evrope ekologije — Zelenih (EELV), (videti okvir). Dosta su zastupljeniji na vestima, mada je prostor koji im se posvećuje sveden gotovo na minimum u kontekstu dnevnih novina i televizijskih emisija. U kvantitativnom pogledu, partija ekstremne desnice se i dalje tretira kao "mala partija", što će reći da dosta zaostaje za Republikancima, tj. bivšom Unijom za narodni pokret (UMP) i Socijalističkom partijom (PS).

Još jedno merenje potvrđuje ovu procenu. Evropa 1 objavljuje mesečno rangiranje političkih gostiju u jutarnjim emisijama na radiju i televiziji. U decembru 2013, ličnosti iz Nacionalnog fronta pojavljivale su se ukupno 8%, isto koliko i EELV, beskrajno više od Levog fronta (0%), ali i dosta manje od PS (66%) ili UMP (37%). Partija frontista je zadovoljna što može da "ponudi toliko lica": Marin Le Pen i Filipoa, ali takođe i narodnu poslanicu Marion Marešal Le Pen ili potpredsednika Luja Aliota.

Neugodnosti novinara

Povećano prisustvo na medijskoj sceni NF-a, čiji je govor evoluirao, postavlja strategijski problem pred reportere. Da li je u redu da se sada lideri ekstremne desnice intervjuišu na isti način kao i ostali političari? Zapravo, ova stara debata rešava se u smeru standardizacije. "Nema potrebe da se žalim na ton novinara koji me intervjuiše", kaže Filipo, koji je masterirao na medijskoj igri, "I pre kraja emisije znam šta će AFP (Francuska novinska agencija) da izvuče iz onoga šta kažem", ponosi se on. Žan Mišel Afati, politički anketar za RTL, slaže se s ovim: "On zna vrlo dobro kako da odgovori na naša pitanja kako bi osigurao da ćemo to ponoviti."

"Intervjui sa liderima NF-a više nisu toliko neprijateljski. Postaju sve više novinarski", procenjuje Afati, pripisujući to promeni tema o kojima se govori. Manje se fokusirajući na neprijatna pitanja poput migracija i nesigurnosti, i napustivši stara borbena polja ekstremne desnice, poput protivljenja abortusu, (barem direktnom ), partija je sebi obezbedila ulaznicu za mirniju javnu debatu.

Zašto se štampa ne fokusira više na polje migracija-nesigurnosti, u pogledu kojeg NF, osim semantičkih varijacija gde je sa "nacionalne prednosti" prešao na "nacionalni prioritet", nije promenio program? Ovaj nedostatak kritike sigurno ima veze sa banalizacijom tih pogleda, zahvaljujući velikom jačanju desnice, pogotovo na jugu tokom izbora. Novinarska nespretnost u pogledu ovih tema takođe doprinosi NF-u. "Zašto vam je nacionalnost toliko bitna?", upitao je Patrik Kojen, 29. oktoba 2013. na France Interu, Marin Le Pen, koja je onda mogla da mu uzvrati time da je na njemu da objasni zašto gaji određene zadrške u pogledu toga da postoje prednosti kada ste francuske nacionalnosti, nezavisno od vašeg etničkog porekla.

Nacionalni front danas najviše ispituju u vezi sa socijalnim i ekonomskim aspektima njihovog programa. Međutim, i tu se okleva sa ispitivanjem. Koristi se tehnika "bubanj bas", koju je usvojio Žan Žak Burdan suočavajući se sa dvadesetdvogodišnjom Marešal Le Pen, koju je 15. decembra 2013. za mikrofonom pitao za RMC: "Čitajući program NF-a, stekao sam utisak da ujedno čitam program levice, program (bivšeg venecuelanskog predsednika Uga) Čaveza!" Ovaj originalni način "demonizacije" samo je nasmejao unuku Le Pena. Afati se naglas pita: "Tražili su od nas da seciramo program NF-a. Ali to je ujedno način da im (...)

Obim celog teksta : 2 267 reči.

Ovaj tekst je rezervisan za pretplatnike

Izaberite svoju formulu pretplate i kreirajte svoj profil
Pretplati se
Pretplaćeni ste? Konektujte se kako biste pristupili tekstovima online
Identifikujte se

Erik Dupan

Podeli ovaj tekst