Pretplata Donacije
sr | fr | en | +
Accéder au menu

"Stručnjaci za terorizam"

Novi bataljon stručnjaka — veterani elitnih grupa policije i žandarmerije, tajnih službi ili oružanih snaga — okupira televizijske studije, radio-stanice i kolumne u štampi. Reč je o stručnjacima za terorizam.

"Gerila je stigla u Francusku" (Valeurs actuelles, 19. novembar 2015).

Bernar Skvarsini je od 2008. do 2012. bio na čelu Centralne direkcije za unutrašnje obaveštavanje (Direction centrale du renseignement intérieur, DCRI), 2014. preimenovane u Generalnu direkciju za unutrašnju bezbednost (Direction générale de la sécurité intérieure, DGSI). Bivši konsultant LVMH (francuski koncern za luksuznu robu Moët Hennessy — Louis Vuitton), grupe francuskog lidera u bogatstvu — Bernara Arnoa, Skvarsini je osnovao Kyrnos Conseil, udruženje specijalizovano za "kompetitivnu inteligenciju i sigurnost". Aprila 2014. je ovaj čovek, lojalan bivšem predsedniku Sarkoziju, osuđen na novčanu kaznu od 8.000 evra zbog "prikupljanja ličnih podataka lažnim, nepoštenim i nezakonitim sredstvima" u slučaju dopisnika za Le Monde. Ali ova osuda nije umanjila interesovanje mejnstrim medija za njega, uključujući i Le Monde.

"To je vrlo, vrlo, vrlo zabrinjavajuće. Oni su među nama" (France Culture, 18. novembar 2015).

Bivši agent akcione službe Generalne direkcije za spoljašnju bezbednost Pjer Martan postao je poznat 2002. kada ga je Canal Plus tužio zbog nadgledanja Bruna Gaćia, autora emisije "Les Guignols de l’info". Godine 2012. osuđen je na zatvor od petnaest meseci i novčanu kaznu od 5.000 evra za špijunažu. Od tada radi kao direktor operacija u preduzeću specijalizovanom za obaveštajne i sigurnosne poslove Corpguard.

"Moramo biti spremni na sve opasnosti" (France Inter, 19. novembar 2015).

Alan Rodije je bivši visoki oficir francuske obaveštajne službe. On rukovodi istraživanjem terorizma i organizovanog kriminala u Francuskom centru za istraživanje obaveštajnih delatnosti (Centre français de recherche sur le renseignement, CF2R), strukturi koja mu uglavnom koristi za otvaranje svih vrata u medijima. Od konzervativnog sajta Atlantico do vojne revije Raids, od dnevnog (...)

Obim celog teksta : 670 reči.

Ovaj tekst je rezervisan za pretplatnike

Izaberite svoju formulu pretplate i kreirajte svoj profil
Pretplati se
Pretplaćeni ste? Konektujte se kako biste pristupili tekstovima online
Identifikujte se

Žil Balabast

Podeli ovaj tekst