Pretplata Donacije
sr | fr | en | +
Accéder au menu

NOVA MLADOST RAKETE "HELFAJER"

Epilog raketne krize

JPEG - 2.8 Mio
Vladimir Veličković. – „Vatra“

Raketa vazduh-zemlja "helfajer" zauzima važno mesto u američkom antiterorističkom arsenalu. Taj protivtenkovski projektil koji proizvodi Lokhid Martin od 1980. doživeo je drugu mladost zahvaljujući modernizovanoj verziji: lansiran sa helikoptera ili dronova, stekao je vojničku slavu u operacijama ciljanih ubijanja u Jemenu, Pakistanu, Avganistanu, Iraku… Sa poslovičnim altruizmom trgovaca oružjem, Lokhid (podržan od Ministarstva spoljnih poslova) radovao se što će upoznati evropske saveznike sa rukovanjem ovim draguljem humanističke tehnologije. Početkom 2014. proizvođač je poslao "helfajer" bez eksplozivnog punjenja avionom u Španiju, radi vojne vežbe NATO jedinica. Kada je radosnoj fešti došao kraj, dragoceni cilindar je spakovan za povratni let na Floridu. Ali avaj, kako otkriva istraživanje Wall Street Journala, stvari se nisu odvijale po planu.

Sažimajući ekonomske suludosti tržišta, sektor teretnog saobraćaja okuplja najbaroknija otkrića koja se tiču smanjenja troškova, mnoštva posrednika i podugovora. Radnici u tome imaju ulogu varijabli koje se prilagođavaju. Kako zvanični izvor Wall Street Journala navodi, "raketa je bila prepakovana u Španiji, u gradu Rota, potom ukrcana na kamion koji pripada drugom prevozniku, špediteru, koji je pak isporučio tovar novoj transportnoj firmi. Poslednje preduzeće trebalo je da dostavi tovar na let iz Madrida za Frankfurt, gde je projektil trebalo da bude prebačen u drugi avion koji bi ga vratio na Floridu".

Ali avaj, iz nekog neobjašnjivog razloga, sanduk sa svim obeležjima i neophodnim uputstvima za američku destinaciju našao se u kamionu za Er Frans, potom je dostavljen na aerodrom Roissy gde je čekao teretni avion za… Kubu! Nekoliko sati kasnije "helfajer" je sleteo u Havanu, gde je, prema Wall Street Journalu, "lokalni službenik primetio etiketu i zadržao pošiljku". Lokhid shvata da im je u junu 2014. nestala raketa i obaveštava (...)

Obim celog teksta : 438 reči.

Ovaj tekst je rezervisan za pretplatnike

Izaberite svoju formulu pretplate i kreirajte svoj profil
Pretplati se
Pretplaćeni ste? Konektujte se kako biste pristupili tekstovima online
Identifikujte se

Pjer Ramber

Podeli ovaj tekst