Pretplata Donacije
sr | fr | en | +
Accéder au menu

TEGOBE NEDOVRŠENE DRŽAVE

Sport, novo oružje na Kosovu

Od proglašenja nezavisnosti 2008. Kosovo pokušava da dokaže da je održivo i legitimno kao teritorijalna jedinica. Ipak ta regija prožeta korupcijom i održiva usled jakog priliva stranih sredstava nailazi na velike probleme u pokušaju da dobije puno međunarodno priznanje. Tako se pojavila mogućnost da se sport iskoristi u ove svrhe

JPEG - 1.6 Mio
Armend Nimani – fotografije sa meča Kosovo – Haiti

Kosovo je priznato od više od sto zemalja članica UN. To znači da je njegovo postojanje u međunarodnom poretku daleko od osiguranog, što je posebno očigledno kada se uzme u obzir da pet zemalja članica EU nije priznalo njegovu nezavisnost. Prošlog novembra je na primer Kosovo naišlo na probleme pri učlanjivanju u UNESKO (Obrazovnu, naučnu i kulturnu organizaciju UN), jer nije moglo da dobije podršku dve trećine zemalja članica. Sa druge strane, sličnih problema nije bilo u slučaju učlanjivanja u Međunarodni olimpijski komitet (MOK), što je obavljeno 9. decembra 2014. godine. Kako je MOK dobio poziciju posmatrača u UN 2009, zastupnici Kosova su počeli da traže način da se iskoristi sport u borbi za priznanje. U sportskim institucijama došlo je do antagonizma između dva diskursa od kojih je jedan za ovu nameru, a drugi protiv nje.

"Mi se bavimo sportom a ne politikom", insistira Besim Hasani, predsednik Nacionalnog olimpijskog komiteta Kosova. Prema njegovom mišljenju, situacija je malo opuštenija od trenutka kada je njegova zemlja prihvaćena kao 205. članica Međunarodnog i 50. članica Evropskog olimpijskog komiteta. U junu 2015. kosovski sportisti su mogli da prošetaju ispod svoje zastave u Bakuu u Azerbejdžanu na prvim Evropskim igrama. To je bio kraj jednog puta koji je započet kada je 1992. stvoren Nacionalni olimpijski komitet Kosova i kada je Ibrahim Rugova, kasnije predsednik samoproglašene republike, postavljen za glavnog čoveka komiteta koji je tada stajao ispred autonomne pokrajine Srbije. Ispred kancelarije ukrašene olimpijskim prstenjem, nekadašnji predsednik Karate federacije Kosova govori o predsedniku Međunarodnog olimpijskog komiteta: "I pored toga što smo podneli prijavu, mi još uvek nismo članica UN. Ipak to nije sprečilo Tomasa Baha, predsednika MOK-a, da donese ispravnu odluku i time ukaže na veliku razliku koja postoji između sporta i politike. Postoji razlog da politika i sport budu odvojeni i to nas čini srećnim. Da nije bilo tako, morali bismo da čekamo još mnogo godina pre nego što dođe trenutak u kom Rusija neće uložiti veto. Da je došlo do toga, izgubili bismo mnoge sportiste koji zbog toga ne bi imali budućnost."

Sve je stvar konteksta. Erol Belegu je ovo doveo u pitanje kada je Košarkaška federacija Kosova bila uključena u FIBA (...)

Obim celog teksta : 1 224 reči.

Ovaj tekst je rezervisan za pretplatnike

Izaberite svoju formulu pretplate i kreirajte svoj profil
Pretplati se
Pretplaćeni ste? Konektujte se kako biste pristupili tekstovima online
Identifikujte se

Florijan Gotije

Podeli ovaj tekst