Pretplata Donacije
sr | fr | en | +
Accéder au menu

PRESEK ŠTAMPE

DRUŠTVENO BLAGOSTANJE

Japanska vlada uverava da su američke baze na ostrvu Okinava (čije prisustvo većina stanovništva odbija) doprinele ekonomskom dinamizmu i društvenom blagostanju. Jedna novija studija tvrdi suprotno (Asahi Shimbun, 22. februar).

Otprilike svako treće dete na Okinavi živi ispod linije siromaštva, skoro dva puta više od nacionalnog proseka, prema jednom istraživanju policijske prefekture. (…) [Među razlozima ovog fenomena je] činjenica da je uvođenje politike dečje zaštite na Okinavi kasnilo zbog dvadeset sedam godina američke vladavine koja je trajala sve do 1972, izjavila je Juko Jamauči, bivša direktorka centra za dečje usmeravanje u prefekturi Okinave.

SLOVO KOJE NEDOSTAJE

Tokom sednice u izraelskom Knesetu, 10. februara, poslanica Likuda (desnice) iznela je jednu pomalo čudnu izjavu (haaretz.com, 10. februar).

"Želim da se vratim u prošlost našeg mesta, ovde u Jerusalimu, u Palestini, kada arapski jezik nije poznavao "p", što nas tera da bliže ispitamo pozajmljenu reč", izjavila je Anat Berko. Iako je poslanica u pravu kada kaže da u arapskom ne postoji slovo "p", reč "Palestina" počinje sa "f" i izgovara se "Falestin", kao i na hebrejskom. "Šta? Da li ste svi čuli? Da li si ti idiot?" odgovorila je Tamar Zandberg iz Mereca (levica). (…) Arapin u izraelskom parlamenta Osama Sa’adi napustio je sednicu u znak protesta.

DIGITALNI KOLONIJALIZAM

Indijska služba za regulaciju telekomunikacija 8. februara je zabranila postavljanje servisa za besplatni pristup mobilnom internetu od strane multinacionalnog Fejsbuka, već ga je ograničila i uslovila (Free Basics). Ova odluka je isprovocirala reakciju Marka Andersena, administratora Fejsbuka, na Tviteru (Financial Times, 12. februar).

Odgovarajući drugom korisniku Tvitera, on je objasnio da je zabrana vezana za mnogo širu priču o borbi protiv stranih ekonomskih (...)

Obim celog teksta : 453 reči.

Ovaj tekst je rezervisan za pretplatnike

Izaberite svoju formulu pretplate i kreirajte svoj profil
Pretplati se
Pretplaćeni ste? Konektujte se kako biste pristupili tekstovima online
Identifikujte se

LMD

Anica Stojanović

Podeli ovaj tekst