Pretplata Donacije
sr | fr | en | +
Accéder au menu

Namigivanje na prozorima

Ogromni prikazi iz vazdušne perspektive govore o isprepletanosti samoće i otuđenja urbanog života, ali i njegovih epifanija i trenutaka gracioznosti – potom čitava slika izgleda kao fijuk, a zatim animirano, vrvi od života. Poseta studiju slikara Rostje Kunovskog, u blizini Pariza

JPEG - 1.5 Mio
Rostia Kunovsky – „Raj“

Prošlo je nekoliko dana od kada sam se našao ispred slike veličine dva sa dva metra. Slike raja. Nakon trenutka skamenjenosti, došao sam do daha i ušao unutra.

Ispričaću vam šta je ovome prethodilo. Išao sam u posetu prijatelju, slikaru, u njegov studio. Poznajemo se već trideset godina. On je češkog porekla i ime mu je Rostja. Živi u kompleksu zgrada u pariskim predgrađima. Mesto gde živi i studio u jednoj od tih zgrada pripada opštini. Plaća nisku kiriju. Radionica mu je prostor od trideset kvadratnih metara, otprilike šest metara visoka, sa svetlarnikom. Njegova supruga i on spavaju u nekoj vrsti mezanina sa pogledom na radionicu.

Želeo sam da vidim njegove poslednje slike. Ušavši u studio, imao sam osećaj da sam se našao u vešernici. Platna i ogromni listovi od debelog papira stajali su naslagani uz četiri zida, uz naslikane strane okrenute prema zidovima. Druge slike, okrenute ka zemlji, prekrivale su tlo. Nema šanse da budu pomerene. Seo sam na stolicu u blizini vrata.

Rostja bosonog hoda po listovima naboranih papira, postavljenih ih jedan do drugog po podu, i tražeći nešto da mi pokaže. Pronašavši sliku na papiru višem od njega i širem od raspona njegovih raširenih ruku, traži od mene da mu dodam heftalicu koja se nalazi ispod moje stolice i prikucava pozadinu lista platna za ram, naslonjen na zid. Slika je deo serije na kojoj radi poslednjih deset godina. Gledam u nju.

Zarad vizualizacije perspektiva sadržanih u ovoj seriji, zamislite helikopter koji nisko nadleće neko predgrađe, favelu ili predeo gde građevine imaju između četiri i šest spratova, pokrivajući površinu od nekoliko kilometara, uz ulične paterne koji su nekada pravi i regularni, a nekada nestalni, uz talase polja i delova sa gradilištima. Rostja slika iz vazdušne perspektive.

Upetljana u pravougaone zgrade i redove njihovih kvadratnih prozora, nalaze se slova alfabeta. Ona ne sačinjavaju reči; ona su akronimi nepoznatih sila. Neka se nalaze u visini tla, neka (...)

Obim celog teksta : 885 reči.

Ovaj tekst je rezervisan za pretplatnike

Izaberite svoju formulu pretplate i kreirajte svoj profil
Pretplati se
Pretplaćeni ste? Konektujte se kako biste pristupili tekstovima online
Identifikujte se

Džon Berger

je britanski romanopisac, slikar i likovni kritičar.
PREVOD: Andrea Jovanović i Stefan Tanasijević

Podeli ovaj tekst