Pretplata Donacije
sr | fr | en | +
Accéder au menu

OKVIR

Sudbina Bliskog Istoka se (takođe) odigrava u fabrici Opelika

Pitanje odnosa sa Izraelom se neprestano pojavljuje tokom primarnih republikanskih izbora, čak i kada se glasanje odvija u državama Juga gde je broj jevrejskih glasača mali. Dugo vremena se sledeći ritual ticao samo demokratskih primarnih izbora (posebno 1980, 1984, 1988 itd.) Jedan od kandidata, ili čak nekoliko, bi tražio premeštanje američke ambasade u Izraelu iz Tel Aviva u Jerusalim (što bi značilo priznanje suvereniteta izraelske vlade u celom Svetom Gradu). Onda bi se primarni izbori u Nju Jorku završili, a predsednici ambasade bi ostajali na istom mestu. Drugi kandidat bi ponovo počinjao isti ritual četiri godine kasnije.

Sad je došao red na republikance. Nekoliko dana pre izbora u Ajovi, kandidat Ted Kruz je obećao da će, ukoliko postane predsednik, već ’’prvog dana’’ premestiti famoznu ambasadu. Ajova ima otprilike 0,2% Jevreja, ali evangelističke crkve su tamo moćne.

Na jugu Sjedinjenih Američkih Država su još moćnije. 2. marta smo posetili Prvu Baptističku Crkvu u Opelici u Alabami, njen značaj za građane Izraela, Jerusalima i Palestine je bio očigledan. Nije da neko tamo pažljivo prati dešavanja u regionu. Ni novija istorija, niti politika ne diktiraju sud i glasanje, već vera.

Sreli smo Saru-Džejn Tatum na kraju nedeljnog sastanka grupe za diskusiju o Bibliji, u kojoj je učestvovalo četrdesetak žena, uključujući i dve crnkinje. Sara-Džejn Tatum pripada udruženju Međunarodna hrišćanska ambasada Jerusalima (International Christian Embassy Jerusalem, ICEJ). Sumirala nam je šta je njihova misija: ’’Mi podržavamo Izrael u uverenju da je večna prestonica države Jerusalim.’’ Ona se upravo vratila sa ’’studijskog putovanja’’ na koje je otišla po preporuci njenog pastora. Program je uključivao: Kneset, susret sa dva člana Likuda (partija premijera Benjamina Netanjahua) i učešće na banketu sa nekoliko stotina pro-izrelskih hrišćana u hotelu Valdorf Astorija. ’’Američki ambasador je održao govor, kao i hrišćanski Arap koji podržava Izrael.’’ (...)

Obim celog teksta : 837 reči.

Ovaj tekst je rezervisan za pretplatnike

Izaberite svoju formulu pretplate i kreirajte svoj profil
Pretplati se
Pretplaćeni ste? Konektujte se kako biste pristupili tekstovima online
Identifikujte se

LMD

Podeli ovaj tekst