Pretplata Donacije
sr | fr | en | +
Accéder au menu

PRESEK ŠTAMPE

Susret

Susret Manuela Valsa i vidno propalog Abdelaziza Buteflike u Alžiru, lokalna štampa dosta je loše ocenila, kako prenosi i glavni i odgovorni urednik Hafington post Alžira (12. april 2016).

„Posmatrajte sve to sa distance. Zamislite da je reč o nekoj drugoj zemlji…“ Ovo je hladni metod iz usta jednog prijatelja, preporučen pre nego što su neki francuski mediji izašli s okrutnim komentarima o zdravstvenom stanju predsednika Abdelaziza Buteflike. Fotografije njegovog susreta sa francuskim premijerom, Manuelom Valsom, pružile su priliku francuskim medijima za „osvetu“ zbog toga što je listu Mond odbijena viza, nakon naslovnice na kojoj je alžirski predsednik pogrešno neposredno doveden u vezu s „Panama papirima“. Problem je u tome što je sve to teško posmatrati sa distance i ponavljati sebi da je reč o nekoj drugoj zemlji, a ne o Alžiru. Ovo je naša zemlja, a okrutni i katkad nedolični komentari u kojima se likuje izuzetno nas pogađaju i uznemiruju… Saosećanje s čovekom koji se gasi istovremeno ide pod ruku s besom spram onih koji drže poluge režima i koji nam ga nameću, ali koje, takođe, i mi sebi namećemo. Alžir je – a to osećamo, iznad besa i ošamućenosti, iznad gađenja na koja nas navode izvesna lagodna osvetnička kokodakanja izvesnih francuskih medija – u stravičnom stanju režima koji je na izmaku.

Pakt

Nakon vojnog puča u Tajlandu maja 2014. godine, režim je zahvatila autoritarna logika, analizira Azijalist u razgovoru s dva eksperta, među kojima je profesor Pavin Čačavalpongpun. Rizikujući da bude optužen za „izdaju“, bio je primoran na odlazak u egzil (6. april 2016).

Elite će sklopiti jednu vrstu pakta s [budućim kraljem] i vojskom: u zamenu za ćutnju dobiće obećanje o očuvanju njihovih privilegija… Vojska, takođe, na duge staze želi da uspostavi kontrolu nad političkim životom… Stoga moraju da zaustave demokratski proces.

Pad

List Nejšn naširoko opisuje, uz obilje primera, društveno (...)

Obim celog teksta : 615 reči.

Ovaj tekst je rezervisan za pretplatnike

Izaberite svoju formulu pretplate i kreirajte svoj profil
Pretplati se
Pretplaćeni ste? Konektujte se kako biste pristupili tekstovima online
Identifikujte se

LMD

PREVOD: Matija Medenica

Podeli ovaj tekst