Pretplata Donacije
sr | fr | en | +
Accéder au menu

IRANCI NA IZBORIMA BIRAJU IZMEĐU DVA ZLA

„Izađite na glasanje“

Ko želi da razume izbore od 26. februara i 29. aprila treba da se pozabavi stopom apstinencije. Režim je dao neke naznake mogućih promena i time hteo da mobiliše glasače i Zeleni pokret iz 2009. predstavi kao stvar prošlosti. S obzirom da je zvanična izlaznost u prvom krugu iznosila 62%, obećanje je ispunjeno, bar prema Aliju Ahaniju, ambasadoru Irana u Francuskoj: „Iran izgleda kao najstabilnija i najsigurnija zemlja u regionu. Narod je svojim visokim učešćem na izborima pokazao političku zrelost i dokazao da su institucije našeg sistema čvrste, uprkos privrednim problemima“.

Vlasti su možda zadovoljne time što su i osramoćene ličnosti poput bivšeg reformski orijentisanog predsednika Muhameda Katamija (1997-2005) izašle na glasanje. Katami je na internetu podržao umerenu opciju i pozvao na ukidanje restrikcija nad svima koji su spremni da učešćem u izbornom procesu pokažu poštovanje prema institucijama države. Iako je medijima zakonski zabranjeno da ga spominju, Katami je dobio neočekivani kompliment od predsednika Rohanija kada mu je potonji došao u posetu u rodni grad Jazd odmah nakon prvog kruga.

Učešće Mir-Huseina Musavija i Mehdija Karubija, neuspešnih predsedničkih kandidata iz 2009. godine, bilo je još značajnije. Nakon osporavanja rezultata izbora iz te godine i ozbiljne represije koja je usledila, deluje da su obojica proskribovani, iako se radi o starijim, režimskim državnicima. „Oni su važne ličnosti“, kaže Ahani. „Pre izbora, Vrhovni vođa je poručio narodu: ’izađite na glasanje, čak i ako ne priznajete politički sistem Irana. Izađite na glasanje, jer ćete time omogućiti da se ojača bezbednost i ugled naše zemlje i našeg naroda’.“

Međutim, savez reformističke i umerene struje, ojačan rastom broja izabranih nezavisnih kandidata, ne garantuje trajno pomirenje. Ahani je u vezi sa ograničenjima koja postoje rekao: „Politika otvorenosti predsednika Rohani je potpuno jasna. On možda ima malo više prostora da ostvari svoje ciljeve, ali to ne znači (...)

Obim celog teksta : 541 reči.

Ovaj tekst je rezervisan za pretplatnike

Izaberite svoju formulu pretplate i kreirajte svoj profil
Pretplati se
Pretplaćeni ste? Konektujte se kako biste pristupili tekstovima online
Identifikujte se

Filip Dekam

PREVOD: Vuk Vuković

Podeli ovaj tekst