Pretplata Donacije
sr | fr | en | +
Accéder au menu

SILNI POTRESI MOZGOVA GLADIJATORA SA TRAVNJAKA

Nasilje, uslov profitabilnosti u američkom fudbalu

Sjedinjene Američke Države imaju četiri velika praznika: Dan zahvalnosti, Božić, Novu godinu i... Super boul. Međutim, iako finale šampionata američkog fudbala jeste trenutak zanosa, taj sport se danas nalazi u centru skandala: žrtve potresa mozga, nekoliko hiljada bivših igrača, traže nadoknadu od Nacionalne fudbalske lige

JPEG - 3 Mio
Nemanja Jovanović – „BGRK“

U septembru će početi 51. šampionat u američkom fudbalu, sportu nastalom od fudbala (koji u Sjedinjenim Državama zovu soccer) i ragbija. Kao ritualno nacionalno veličanje mišićave Amerike i borbe, prvim susretom otvoriće se zvanično nova sezona koja traje od septembra do januara. Posebna oluja tek zahvata zemlju u danima koji prethode Super boulu, velikom finalu Nacionalne fudbalske lige (NFL).

Emitovan na kanalu NBC (Nacionalna kompanija za radio-difuziju), Super boul je najgledaniji događaj tokom cele godine. Godine 2014. postignut je apsolutni rekord jer je sto petnaest miliona ljudi sedelo ispred svojih prijemnika. Mediji i eksperti ne prestaju da se dive enormnim ciframa plaćenim od oglašivača. Tokom finalnih mečeva spot od trideset dve sekunde dogovoreno je plaćan između tri i pet miliona dolara po emitovanju. Ipak, zahvaljujući svom statusu neprofitne organizacije, NFL ne plaća porez. Liga je zaradila devet i po milijardi dolara u 2012. godini, uključujući i četiri milijarde za televizijska prava, i stvara osam od deset najgledanijih emisija ove godine.

Prilike da zasijaju u Super boulu retke su za profesionalne fudbalere, čije karijere efektivno traju u proseku tri godine i četiri meseca. Kratkoća koja još više iznenađuje je da sezona nema više od šesnaest mečeva, i da igrači, pri svakom susretu, ne provode više od nekoliko minuta na terenu. Zbog specijalizacije pozicija u napadu i odbrani i intenziteta igre, rotacije su česte. Iako na terenu u svakom trenutku igre nema više od jedanaest igrača, ekipa može koristiti i pedeset igrača po meču. Međutim, to ne sprečava povrede, koje su neizbežne. Broj povreda se, u periodu između 2009. i 2012. godine, povećao za 37%.

Logika cirkuskog spektakla kojom američki fudbal obiluje, i to počevši od osnovne škole, vodi povećanju nasilja. Uprkos sofisticiranoj zaštiti, naročito kacigi koja je deo opreme od pedesetih godina (i koja je posebno dizajnirana da bi se izbegle povrede glave), (...)

Obim celog teksta : 985 reči.

Ovaj tekst je rezervisan za pretplatnike

Izaberite svoju formulu pretplate i kreirajte svoj profil
Pretplati se
Pretplaćeni ste? Konektujte se kako biste pristupili tekstovima online
Identifikujte se

Olivije Apariks

Isidora Petrović

Podeli ovaj tekst