Pretplata Donacije
sr | fr | en | +
Accéder au menu

KAKO ODBACIVANJE TRAMPA TUPI OŠTRICU KRITIKE

Usiljeno jedinstvo oko Hilari Klinton

Mukotrpna pobeda Hilari Klinton na predizborima demokrata nije bila dovoljna da zaseni njenu nepopularnost. Progresivni birači je i dalje okrivljuju zbog bliskosti sa Volstritom, ali nemaju drugog izbora nego da glasaju za nju. I rizikuju da će se ujediniti sa biznis zajednicom koja takođe preferira Hilari spram nepredvidljivog Trampa

JPEG - 53 kio

Konzervativni kolumnista Njujork tajmsa Dejvid Bruks pitao se u svojoj kolumni objavljenoj 24. maja 2016: "Zašto je Hilari Klinton toliko nepopularna?" I umesto da odgovor potraži u političkim rezultatima, bavio se njenom psihologijom: "Početak svog objašnjenja počeću pitanjem: možete li mi reći kako se Hilari Klinton zabavlja?"

Dakle, ako bivša prva dama slabo privlači birače, to je pre svega zbog njenog temperamenta: stalno je opsednuta karijerom, nedostaje joj životne radosti. "Nepopularna je jer je radoholičarka", kaže Bruks i smatra da je "izgubila vezu sa običajima našeg doba društvenih mreža koji visoko vrednuju intimu i ranjivost". Ovakva blagost urednika bliskog Republikanskoj stranci je možda iznenađujuća. No, odbojnost spram Donalda Trampa je tolika da smo svedoci (naizgled) neobičnih saveza.

Čitajući Bruksa pomislili bismo da je Klintonova tek pristigla u američki politički život, iako je sukcesivno bila prva dama Sjedinjenih Američkih Država, senatorka i državna sekretarka. Da li je zaboravio podršku invaziji na Irak 2003, tri govora bankarima Goldman Saksa od kojih je svaki naplatila 225.000 dolara (202.000 evra), nepokolebljivu podršku sporazumima o slobodnoj trgovini i podršku svrgavanju libijskog vođe Muamera Gadafija? A šta je sa sukobom interesa u koji je bila umešana Fondacija Klinton — neka vrsta porodične filantropske multinacionalne kompanije — dok je Klintonova radila u Obaminoj administraciji? Kako navodi Njujork tajms (18. oktobar 2015), rukovodioci fondacije su uspeli, intenzivnim lobiranjem kod državne sekretarke, da novac namenjen federalnom programu borbe protiv side u Ruandi prebace na jedan od njihovih programa obuke.

A da ne pominjemo bliskost demokratske kandidatkinje sa Volstritom, čija armada finansira i njenu kampanju i fondaciju. Čak je i Tramp donirao Klintonovima više od 100.000 dolara 2009. godine. Treba reći da je ovaj milijarder dugo bio u srdačnim odnosima sa parom Klinton i da ih je pozvao na svoje treće venčanje u januaru 2005. U crkvi su "Bil i Hilari" bili smešteni u prvom redu, sudeći po njihovim blistavim osmesima sjajno su se proveli. Eto kako sa zabavlja Hilari Klinton.

Zapravo, glasati za Klintonovu u novembru znači odlučiti se za neodvojivi par, u kojem su muž i žena najbliži savetnici jedno drugome. Osim toga, bivša državna sekretarka je već položila svoje karte. Ako pobedi na izborima, njen suprug će voditi ekonomsku politiku. Biće odgovoran za "revitalizovanje ekonomije, jer on zna kako se to radi", izjavila je na mitingu u Kentakiju 15. maja 2016.

Sudeći prema slici koju gradi o sebi, Hilari Klinton je pasionirano posvećena brizi o sudbini dece. Ta strast se rodila pre više od trideset godina, kada je njen muž bio guverner Arkanzasa. Od tada je u vezi sa dobrotvornim organizacijama, poput Children’s Defense Fund, u nadi da će izgraditi legendu o svojoj velikodušnosti. Međutim, u godinama koje je provela na jugu posvetila je dane sasvim drugim stvarima: od 1992. do 1997. radila je u advokatskoj kancelariji Rose, specijalizujući se za pitanje patenta i intelektualnog vlasništva. Kao otelovljenje sprege između političkog establišmenta i poslovnih krugova u Arkanzasu, kancelarija je među svoje klijente ubrajala i Volmart, razgranati lanac hipermarketa poznat po averziji prema sindikatima i ljubavi prema robi proizvedenoj po niskoj ceni u zemljama gde je radna snaga raspoloživa za beskonačnu eksploataciju.

Dobra saradnja sa Bušovom administracijom

Advokatski servis joj je otvorio vrata upravnog odbora te multinacionalne kompanije, u kojem je sedela od 1986. do 1992. za godišnju naknadu od 18.000 dolara (odnosno danas bi to bilo oko 31.000 dolara, ako se uzme u obzir inflacija). Učtivost obavezuje, a ona je uvek pazila da ne pominje javno teme koje bi mogle uznemiriti kompaniju Bentonville, posebno njenu politiku smanjenja plata. A ipak, veoma je teško podizati decu ako zarađujete 19.427 dolara godišnje — kolika je trenutna prosečna plata kasirke u Volmartu. Po povratku sa putovanja na jug SAD 2013. i 2014, pisac Pol Teru je rekao da je u državi Arkanzas video "gradove koji liče na gradove u Zimbabveu, isto tako zanemarene i opkoljene". Ismejavao je Fondaciju Klinton koja ima (...)

Obim celog teksta : 2 094 reči.

Ovaj tekst je rezervisan za pretplatnike

Izaberite svoju formulu pretplate i kreirajte svoj profil
Pretplati se
Pretplaćeni ste? Konektujte se kako biste pristupili tekstovima online
Identifikujte se

Džon R. Mekartur

Maja Solar

Podeli ovaj tekst