Pretplata Donacije
sr | fr | en | +
Accéder au menu

PRESEK ŠTAMPE

U KINI SVE VIŠE BOGATAŠA!

Zvanični sajt China.org.cn objavio je nekoliko elemenata iz godišnjeg izveštaja — trenutno samo na kineskom — onlajn magazina Hurun Report, koji svake godine iznosi informacije o broju milionera u zemlji (17. avgust 2016).

Uprkos smanjenju ekonomskih aktivnosti, broj kineskih milionera (koji poseduju najmanje sto miliona juana, odnosno 13,5 miliona evra) konstantno raste. Danas, dakle, u Kini ima 89.000 ultrabogatih Kineza, odnosno 11.000 više nego prošle godine u ovo vreme.

INDIJA I KASTE

Pod naslovom "Ovo će biti poslednja generacija koja će komadati krave", Times of India (15. avgust) predstavlja priču Ovindre Pala, prisiljenog da obavlja zanat koljača zbog svoje pripadnosti pogrešnoj kasti (nedodirljivi).

Ovindra Pal je ogorčen. Sa svojih 56 godina ne napušta ga ljutnja što, uprkos univerzitetskoj diplomi (koju je stekao na severu zemlje), mora da radi ono što je radio njegov otac, kao i preci njegovog oca vekovima unazad: obradu kože mrtvih krava. Bez obzira na to što je jedini koji u svojoj sredini ima univerzitetsku diplomu, on ne može da dođe do poštenog posla. (i nada se da to neće biti slučaj sa dva njegova sina koji su takođe fakultetski obrazovani).

LOV NA LJUDE!

U jednom britanskom naučnom časopisu (Futures, april-maj 2016) specijalista za turizam promišlja opcije mogućih razonoda u budućnosti. The Daily Mirror (21. jun 2016) rezimira njegovu argumentaciju.

Lov na ljude, centriran oko superbogataša, mogao bi da postane tržišno vrlo primamljiva aktivnost u narednih sto godina; a 2200. bi mogao da se prenosi i na televiziji. Ovo košmarno predviđanje daje Danijel Rajt, profesor turizma na Univerzitetu Central Lancashire. On anticipira Zemlju kao supernaseljeno mesto, opustošeno ekonomskim i ekološkim nesrećama, i ispresecano neverovatnim i do tada neviđenim podelama između bogatih i siromašnih.

SMRT SIROMAŠNIMA!

Kevin Vilijamson u (...)

Obim celog teksta : 443 reči.

Ovaj tekst je rezervisan za pretplatnike

Izaberite svoju formulu pretplate i kreirajte svoj profil
Pretplati se
Pretplaćeni ste? Konektujte se kako biste pristupili tekstovima online
Identifikujte se

LMD

Isidora Petrović

Podeli ovaj tekst