Pretplata Donacije
sr | fr | en | +
Accéder au menu

OKVIR

Jeftina radna snaga za muzeje Abu Dabija

„Mi smo grupa umetnika koja se aktivirala radi osiguranja prava radnika tokom izgradnje i održanja nove grane muzeja Gugenhajm na ostrvu Sadijat u Abu Dabiju. Umetnike ne treba tražiti da izlažu svoja dela u zgradama koje grade eksploatisani radnici. Oni koji rade sa ciglom i malterom zaslužuju jednako poštovanje kao oni koji rade sa fotografijama i četkicama.“ 2009. godine, nedugo nakon izveštaja organizacije Human Rights Watch, je kolektiv priznatih međunarodnih umetnika sa sedištem u Nju Jorku pozvao na bojkot budućeg muzeja u Abu Dabiju, prestonici Ujedinjenih Arapskih Emirata. Nevladina organizacija je uspostavila direktnu vezu između kafala sistema, sistema sponzorstva migrantskih radnika i masovnih kršenja prava sedam hiljada radnika zaposlenih na tri gradilišta. Situiran na obali Abu Dabija, Sadijat će doista uskoro izgledati kao gigantski kulturni kompleks sa tri glavne turističke atrakcije: lokalnim ogrankom muzeja Gugenhajm i francuskog Luvra, kao i nacionalnim muzejom Zajed.

Kao i Katar, Ujedinjeni Arapski Emirati imaju ogromne rezerve nafte i gasa, koje se nalaze na devet desetina teritorije Abu Dabija. 7,8 miliona migranata, većinom poreklom iz Južne Azije (Indija, Bangladeš i Pakistan), čine skoro 90% ukupne populacije. Oni pokreću ekonomiju sedam zemalja članica i grade prestižna zdanja koji su zaštitni znak Emirata. „Iako su vlasti ukinule obaveznu izlaznu vizu pre dve godine, situacija je slična onoj u Kataru“, tvrdi generalni sekretar IBB (Internationale des travailleurs du bâtiment et du bois), Ambet Juson. Kao i u vezi sa Svetskim kupom 2022. u Kataru, IBB je izabrao pogodno medijsko tlo za njihove zahteve.

Član njujorškog kolektiva, libanski umetnik Valid Rad danas konstatuje polu-neuspeh: „Doprineli smo senzibilizaciji međunarodnog mišljenja, ali život i radni uslovi migranata na ostrvu Sadijat su se malo promenili“. Direktor kampanje CSI Tim Nonan se slaže sa njim: „Uveden u Emirate 2009. ne bi li sprečio neisplaćivanje dela plate, (...)

Obim celog teksta : 395 reči.

Ovaj tekst je rezervisan za pretplatnike

Izaberite svoju formulu pretplate i kreirajte svoj profil
Pretplati se
Pretplaćeni ste? Konektujte se kako biste pristupili tekstovima online
Identifikujte se

LMD

Podeli ovaj tekst