Pretplata Donacije
sr | fr | en | +
Accéder au menu

KULTURA

Sa ulice na ekran

JPEG - 4 Mio
David Studwell – „Boni minus Klajd“

Feminizam u Sjedinjenim Državama još uvek živi, ali su staze kojima se kreće tako brojne i razruđene da se nekad čini, pogrešno, da nestaje. Uz velike tradicionalne pokrete - Nacionalnu organizaciju žena (NOW), Emilinu listu - blisku Demokratskoj stranci, na Internetu cvetaju i mnoge nepristrasne struje: društeno umrežavanje, sajtovi, blogovi... „Lajkovi i klikovi zamenili su aktivizam i ulične manifestacije prethodnih generacija,“ kaže pisac Karolin Burk, smešten u Kaliforniji. „Komunikacija je substitut za politički pristup“.

Jedan od oblika ovog feminizma sa novim izgledom raste na muzičkoj sceni, sa „pop feminizmom“, u čemu je pevačica Bijonse postala muza. Ali, pristup ovih seksi i provokativnih ratnica ne izaziva jednoglasne reakcije: neke u njemu vide simbole ženske emancipacije, drugi prazne marketinške trikove. Mali ekran, njegove serije i zabavne emisije, stvaraju još jedan put feminizma. Lenu Danam, glumicu i direktorku serije Girls (HBO kanal) ili komičara Amija Polera, mlađe generacije puno prate, kao i seriju Masters of sex, koja nastoji da bude pedagoška. U četvrtoj sezoni pomenute serije pojavljuje se scena radikalnog aktivizma tokom godina 1968-1970. „Uzimamo gledaoca za ruku da bismo ga naterali da otkrije duh ove udaljene epohe, lišene agresivnosti“, objašnjava Iris Brej, autor Seks i serije. Prema ovoj francusko-američkoj istraživačici, glavna pitanja se „ne vrte oko feminizma već oko roda i kvir teorije“ koja tvrdi da rod pojedinca nije određen njegovim biološkim polom. Jedna od tema kojom se bavi hit serija Transparent (Amazon Video) je coming out oca porodice koji je odlučio da promeni pol.

U Njujorku i velikim gradovima, pojavile su se nove reči, poput „cisrodnost“ (kao suprotnost „transrodnosti“), „heteronormativnost“, itd. „Ne želimo da budemo više definisani kao „ona“ ili „on“ već kao „one“ i „oni“, tvrdi spisateljica i franucsko-američka aktivistkinja Ketrin Teksie. Prema njoj, biploarizacija polova bila bi (...)

Obim celog teksta : 613 reči.

Ovaj tekst je rezervisan za pretplatnike

Izaberite svoju formulu pretplate i kreirajte svoj profil
Pretplati se
Pretplaćeni ste? Konektujte se kako biste pristupili tekstovima online
Identifikujte se

Florens Bože

PREVOD: Isidora Petrović

Podeli ovaj tekst