Pretplata Donacije
sr | fr | en | +
Accéder au menu

BIOSKOP

Kung fu i klasna borba

Daleko od toga da su samo pûka zabava, mnogi filmovi o kineskim borilačkim veštinama pre svega govore o pravdi i dostojanstvu. Bilo da je reč o individui, o klasi ili o ugnjetenom narodu koji se podiže protiv nepravde, natrlja se nos bolje naoružanom neprijatelju i on dobije zaslužene batine. Nije li to san mnogih zaposlenih...

JPEG - 12.2 Mio
Anđelka Čakarević – „Daleki istok“

Situacionista Rene Viene, iskusni sinolog i filmofil, je 1973. pomoću tehnike détournement preokrenuo dijalog o opskurnoj produkciji Hongkonga: tehniku primenjuje na film The Crush, koji je prethodne godine realizovao Tu Guangqi prema scenariju Ni Kuanga. Klasična priča o kineskom selu koje napadaju samuraji i koje brani kung fu majstor (Jason Pai Piao) se preokreće u radosno „nazdravljanje eksploatisanima koji istrebljuju eksploatatore“, pod nazivom Može li dijalektika slomiti cigle?. Vieneov film mnogi vide kao subverzivnu parodiju sklepanu na račun bizarnog istočnjačkog filma.

Ipak, poput mnogih njegovih drugova u Situacionističkoj Internacionali, Viene nema nikakav prezir prema ovoj vrsti popularnog filma. Upravo suprotno: s obzirom na to da je bio jedan od prvih uvoznika kung-fu filmova u Francuskoj, odlično je poznavao njegove kodove. Odatle i efikasnost tehnike détournement, koja savršeno prati radnju filma i lako transformiše samuraje u birokrate koji – kao i obično – potcenjuju samoupravljačke kapacitete proletarijata. Ipak, neki kineski filmovi nisu morali čekati na promućuran (i oštar) pogled ljutitih Parižana da bi svojom dijalektikom zadali udarac petom u skoku. Dovoljno je samo vratiti se u 1971. i pronaći u Hongkongu jedan od najupečatljivijih primera: film Veliki gazda (Tang shan da xiong) reditelja Lo Veia, sa izvesnim... Brus Lijem.

Nakon uloge Katoa u američkoj seriji Le Frelon vert (The Green Hornet), Brus Li je potpisao ugovor sa Golden Harvest, kompanijom iz Hongkonga koja je tada bila na ivici bankrota. Da bi uštedeli na dekoru i kostimima, priču iz prošlosti su prebacili u sadašnjost. Radi se o istinitoj priči o Čeng Čao-anu, Kinezu koji je živeo krajem XIX veka i bio veoma popularan na Tajlandu (tadašnjem Sijamu) jer je tamo branio svoje zemljake imigrante.

Siromaštvo je nateralo mladog čoveka da ode na Tajland, gde se zaposlio zahvaljujući rođaku Hsiu Čejnu (Džejms Tjen) u fabrici leda. Ali direktor koristi fabriku radi tajnog prenošenja vrećica droge. Radnici koji su otkrili tajnu su isto tako tajno eliminisani. Hsiu Čen, koji vežba kung fu, je lokalni borac protiv nepravdi i predstavnik svojih drugova u fabrici. Kada su nestali radnici – u kockarnici, prema rečima direktora – Hsiu Čen odlazi u mesto gde živi gazda. „Velikog gazdu“, koji je ljubitelj mladih devojaka i također ekspert u borilačkim veštinama, igra Han Jin-Čjen, a on je i koordinator akcije u filmu. Hsiu Čen je hteo da se žali, ali je ubijen.

Kako je već njih četvoro nestalo, radnici stupaju u štrajk i prete pljačkanjem fabrike. Potom se suočavaju sa nadzornicima i gazdinim bitangama dok ih Čeng Čao-an hladnokrvno posmatra, jer je obećao svojoj majci da se neće boriti... On se na kraju ipak umeša i prebije sve štrajk brejkere, jer to je ipak Brus Li! Direktor ga odmah imenuje nadzornikom, na opštu radost radnika. Ali avaj, eto promocije položaja i odmah se žrtve kapitala zaborave... Euforija splasne kada ih prijatelj podseti na razloge za njihov bes.

Određen kao predstavnik radnika, Čeng je pozvan na večeru kod direktora, a tamo su i zavodljive kolgerle. Dok njegovi drugovi jedva jedu jer su zabrinuti zbog njegovog produženog odsustva, sindikalni predstavnik uživa u gozbi sa svojim „novim socijalnim“ partnerima i (...)

Obim celog teksta : 1 719 reči.

Ovaj tekst je rezervisan za pretplatnike

Izaberite svoju formulu pretplate i kreirajte svoj profil
Pretplati se
Pretplaćeni ste? Konektujte se kako biste pristupili tekstovima online
Identifikujte se

Daniel-Pari Klavel

je osnivač i urednik časopisa ChériBibi, koji je posvećena popularnoj kulturi.
PREVOD: Maja Solar

Podeli ovaj tekst