Pretplata Donacije
sr | fr | en | +
Accéder au menu

PRESEK ŠTAMPE

PINOKIO U BELOJ BLUZI

Osvrćući se na jednu američku inicijativu za nadziranje kliničkih ispitivanja (od kojih zavisi plasiranje na tržište lekova), nedeljnik The Economist podseća da u ovom polju bveo nauke ponekad skriva izrazito sumnjivu statističku akrobatiku (5. novembar).

Polovina kliničkih ispitivanja nije došla do potom objavljenih rezultata. (…) Proporcionalno posmatrano, najveći prevaranti su vlade i univerziteti. Apsolutno posmatrano, krivci za najveći broj odstupanja su dva giganta farmaceutskog sektora: „Sanofi“ i „Norvatis“, iza kojih se nalazi Nacionalni onkološki institut, američka federalna organizacija.

PRETNJA

Mesec dana nakon zapaženog govora u kom je obećala da će od Konzervativne partije napraviti „partiju radnika“, britanska premijerka Tereza Mej najavila je da namerava da biznisu omogući najniži porez na dobit korporacija u G20, čime je izazvala uzbunu u Irskoj (Irish Times, 21. novembar).

Obraćajući se skupu CBI, jedne od vodećih organizacija britanskih poslodavaca, [Tereza Mej] je potvrdila da joj cilj nije samo „najniži porez na dobit korporacija u G20, već isto tako i predlaganje poreskog sistema koji nagrađuje inovacije“. Stručnjaci procenjuju da bi mogla da porez na dobit korporacija smanji na manje od 15% [već je početkom 2016. smanjen s 20% na 17%], u cilju zaštite ekonomije svoje zemlje od potresa povezanih s napuštanjem Evropske unije. Smanjenje poreza na dobit korporacija moglo bi da privuče preduzeća i dovede u pitanje status Irske kao omiljene destinacije velikih transnacionalnih korporacija.

VOŽNJA U RIKVERC

Bogota i gerila Revolucionarnih oružanih snaga Kolumbije (FARK) postigli su 14. novembra novi mirovni sporazum, nakon odbijanja prvog na referendumu održanom drugog oktobra. Komunistički nedeljnik Voz smatra da ovaj dokument označava veliko povlačenje (18. novembar).

Predsednik [Huan Manuel Santos] i šef zvanične delegacije Havane, Umberto de la Kale, (...)

Obim celog teksta : 595 reči.

Ovaj tekst je rezervisan za pretplatnike

Izaberite svoju formulu pretplate i kreirajte svoj profil
Pretplati se
Pretplaćeni ste? Konektujte se kako biste pristupili tekstovima online
Identifikujte se

LMD

Podeli ovaj tekst