Pretplata Donacije
sr | fr | en | +
Accéder au menu

PRESEK ŠTAMPE

HIDRAULIČNE KOČNICE

Rast plata u kineskim preduzećima usporava se, prenosi zvanični dnevni list Global tajms (6. decembar).

Opadanje rasta plata tokom 2016. u Kini potvrđuje ekonomsko usporavanje ove zemlje; i pored toga, pad plata malo je verovatan. [Provincijske vlade] izdale su preporuku da povećanja budu niža u odnosu na prošlu godinu. Rast od 10% u Šangaju sada iznosi 8%. Ove preporuke služe kao referenca preduzećima i zasnivaju se, između ostalog, na uslovima na tržištu rada i ekonomskom rastu.

STAGNACIJA

U izveštaju iz jula 2016, Mekinski global institut objavio je merenja kretanja plata u dvadeset pet najvećih ekonomija: koji je prosečni iznos prihoda po domaćinstvu 2014, u poređenju s njegovim sociološkim ekvivalentom iz 2005?

Tržišni prihod [pre uračunavanja poreskih i redistributivnih mera] opao je u gotovo svim dohodovnim segmentima (97% stanovništva). U Francuskoj, Holandiji, Ujedinjenom Kraljevstvu i Sjedinjenim Državama između 2005. i 2014. godine prihodi nisu porasli za 60% do 80% segmenata stanovništva.

NA ČEKANJU

Ruski dnevni list Komersant (12. decembar) posvetio je članak istraživanju Centra Levada, koji je intervjuisao reprezentativni uzorak od 1.600 ljudi o tome u kakvoj bi vrsti države voleli da žive.

Ispitanici sve češće odgovaraju da su im "bitni sopstveni uslovi života i uslovi njihovih porodica". Trećina (33%) ispitanika je u septembru izjavila da im je sopstveno blagostanje važnije od prirode političke vlasti [naspram 27% prethodne godine i 22% u martu 2014]. (…) Više od polovine Ruskinja i Rusa (64%) smatra da se velika moć prepoznaje po visokom životnom standardu stanovništva, dok se s tom tvrdnjom u maju saglasilo tek 41%.

KLIZANJE

Britanski list Fajnenšel tajms zvoni na uzbunu zbog kretanja plata u Ujedinjenom Kraljevstvu (24. novembar).

Britanci bi mogli biti suočeni s razdobljem dužim od decenije tokom kojeg će plate stagnirati. (...)

Obim celog teksta : 337 reči.

Ovaj tekst je rezervisan za pretplatnike

Izaberite svoju formulu pretplate i kreirajte svoj profil
Pretplati se
Pretplaćeni ste? Konektujte se kako biste pristupili tekstovima online
Identifikujte se

LMD

PREVOD: Matija Medenica

Podeli ovaj tekst