Pretplata Donacije
sr | fr | en | +
Accéder au menu

PRESEK ŠTAMPE

HEKATOMBA

Sedamdeset sedam nekadašnjih rukovodilaca kompanije „Odebreht“, koja se našla usred operacije „Lava Jato“ („pranje pod visokim pritiskom“) u Brazilu, potpisalo je sporazum o saradnji sa pravosuđem. Njihova svedočenja identifikovala su 229 vodećih političara umešanih u aferu, uključujući i aktuelnog predsednika, Mišela Temera (ZH Notícias, 15. januar).

Svet politike je, zabrinut, ovom procesu nadenuo ime „osuda kraja sveta“, kako bi dočarao činjenicu da bi se na ovaj način mogla staviti tačka na izborne pretenzije nekih od osumnjičenih. Među nabrojanima tu su… nekadašnji predsednici, Hoze Sarnej (Partija brazilskog demokratskog pokreta, PMDB), Luis Inasio Lula da Silva (Radnička partija, PT), Dilma Rusef (PT) i aktuelni predsednik, Mišel Temer (PMDB). Među guvernerima, ili nekadašnjim guvernerima, nalaze se Hoze Sera i Žeraldo Alkmin, iz države Sao Paolo, kao i Aesjo Nevis, iz države Minas Žerais, sva trojica iz Brazilske socijaldemokratske partije [i sva trojica kandidati za nominaciju svoje partije za iduće predsedničke izbore].

DEGUSTACIJA

Prema rečima Jana Đijanjinga, portparola kineskog zdravstvenog zavoda, 64% problema sa bezbednošću namirnica u Kini objašnjavaju se zagađenjem i produktivizmom (China.org, 16. januar).

Među brigama povodom bezbednosti namirnica jeste i prisustvo teških metala, kao i ostataka pesticida i veterinarskih lekova, kaže Jan… Ove probleme uzrokuju zagađenje zemljišta i vode i prekomerna upotreba pesticida i antibiotika u zemljoradnji.

Obim celog teksta : 238 reči.

Ovaj tekst je rezervisan za pretplatnike

Izaberite svoju formulu pretplate i kreirajte svoj profil
Pretplati se
Pretplaćeni ste? Konektujte se kako biste pristupili tekstovima online
Identifikujte se

LMD

Podeli ovaj tekst