Pretplata Donacije
sr | fr | en | +
Accéder au menu

OKVIR

Štrajkovi bez sindikata

„Kada premašimo tridesetu, ne možemo više raditi ovaj posao. Onda smo previše stari, telo nas na drži dobro“, kaže radnica Fan Dujen koja ima 32 godine. Zaposlena u japanskoj fabrici pirinčanog vina, oduševljena je što je napustila svoje mesto u proizvodnji ne bi li postala kontrolorka kvaliteta. Nalazimo se sa njom, njenim mužem i sedam njihovih kolega u malom urednom smeštaju na kraju uličice u vrlo popularnom delu 7. okruga grada Ho Ši Min (bivši Sajgon). Svi potvrđuju da je proizvodnja u 3 osmočasovne smene sa samo jednim slobodnim danom nedeljno naporna. Slobodan dan nije dovoljan da se poseti provincija iz koje svi dolaze. Jedva je dovoljan da se povrati snaga.

Međutim, niko se ne žali. U sklopu imidža potpuno dinamične kompanije, ovi mladi su okrenuti ka budućnosti. Žele „staviti novac na stranu“ i vratiti se jednog dana na selo, jedni da bi „otpočeli biznis“, drugi da bi „izgradili kuću za iznajmljivanje“ ili da bi „proširili porodičnu farmu“. Samo dve mlade žene ne planiraju da se vrate na selo. Prva uzima večernje časove engleskog, u centru koji je udaljen sat i po vožnje motorom od njenog smeštaja, u nadi da će jednog dana dobiti kancelarijski posao u gradu; druga je platila 90 miliona donga (godinu i po dana plate), zahvaljujući uštedi i porodičnom zaduživanju, za obuku u institutu koji joj garantuje posao u Japanu na tri godine. Vijetnam je potpisao ugovore sa nekoliko zemalja i upustio se u neobičan eksperiment: izvoz radne snage (115 000 osoba u 2016.) Dok čekaju da im se ostvare snovi, ovi mladi ljudi sa niskom osnovnom nadnicom (manje od 2 miliona donga, 85 eura mesečno) rade prekovremeno, za šta su plaćeni 150% od normalne cene rada. Teoretski, oni ne mogu da pređu 200 sati godišnje, 300 sati u izuzetnim slučajevima, 4 do 6 sati nedeljno više od legalnih 48 sati. Očigledno, ovi radnici rade više, ali ne zarađuju uvek više.

Kasnije, u razgovoru, saznajemo da su samo neki plaćeni; nekima se prekovremeni rad pretvara u „sate odmora“ koje mogu uzeti kad uprava to odluči. „Voleli bi ih iskoristiti za novogodišnji praznik [proslava vijetnamske nove godine,Têt, kada se porodice okupljaju], ali to nije moguće“, (...)

Obim celog teksta : 1 094 reči.

Ovaj tekst je rezervisan za pretplatnike

Izaberite svoju formulu pretplate i kreirajte svoj profil
Pretplati se
Pretplaćeni ste? Konektujte se kako biste pristupili tekstovima online
Identifikujte se

LMD

PREVOD: Maja Solar

Podeli ovaj tekst