Pretplata Donacije
sr | fr | en | +
Accéder au menu

OKVIR

Kada Manila manevriše

Tokom posete Kini od 18. do 21. oktobra 2016, filipinski predsednik Rodrigo Duterte je najavio novu spoljnu politiku: „Preusmerio sam se na vašu ideološku orijentaciju i možda ću u Rusiji razgovarati sa predsednikom Vladimirom Putinom. Reći ću mu da nas je troje protiv celog sveta: Kina, Filipini i Rusija. To je jedini mogući put“.

Ova senzacionalna izjava je zbunila analitičare u regionu. Da li je Duterte spreman da prekine posebne odnose Filipina sa SAD, nekadašnjom kolonijalnom silom (1898-1946) koja je ostala privilegovani ekonomski i vojni partner od nezavisnosti? Ili pokušava da ponovo uspostavi odnose sa Kinom? Kinesko-filipinski odnosi su ozbiljno oslabljeni nakon spora u Južnom kineskom moru koji je 2013. završio na Stalnom arbitražnom sudu u Hagu. Sud je jula 2016. presudio u korist Manile, o čemu se nije razgovaralo tokom ove posete.

Promena orijentacije je pripisana Dutertovom raspoloženju koji je neposredno reagovao na kritike od strane SAD, EU i UN povodom smrtnih slučajeva i kršenja ljudskih prava koje uzrokuje njegov rat protiv droge. No, iza ovoga bi mogla biti mnogo dublja ideologija. Duterte se smatra učenikom diplomate i nacionaliste Renata Konstantina (1919-1999). intelektualne figure kritike kolonijalizma i kritike integracije Filipina u globalizaciju.

Mladi diplomata Konstantino je nakon nezavisnosti Filipina 1946. postao zagovornik samostalne spoljne politike. Ovo je trebalo voditi udaljavanju od SAD i razvoju odnosa sa Kinom i sovjetskom Rusijom. Optužen da je pro-komunista, morao je dati ostavku u Ministarstvu spoljnih poslova 1950. U brojnim knjigama dekonstruiše američku kolonizaciju, ponovo je promišljajući iz perspektive nacionalne istorije.

Hoće li predsednik Duterte doslovno primeniti koncepcije Konstantina? Ako je to slučaj, onda ne bi prekidao diplomatske odnose sa Vašingtonom, već bi morao ponovo uspostaviti odnose sa Pekingom i možda sa Moskvom. U tom kontekstu, njegove pretnje da će obustaviti godišnje vojne vežbe sa (...)

Obim celog teksta : 876 reči.

Ovaj tekst je rezervisan za pretplatnike

Izaberite svoju formulu pretplate i kreirajte svoj profil
Pretplati se
Pretplaćeni ste? Konektujte se kako biste pristupili tekstovima online
Identifikujte se

LMD

Podeli ovaj tekst