Pretplata Donacije
sr | fr | en | +
Accéder au menu

PRESEK ŠTAMPE

SIROTINJA MEĐU BOGATIMA

Porast stope siromaštva u Nemačkoj, s 10% tokom 2000. na 16.7% 2015. godine, zabrinjava Međunarodni monetarni fond, koji za njeno smanjenje predlaže dobre stare lekove (zaključci ovogodišnje konsultantske misije pod Članom IV, 15. maj). Uprkos dobro razvijenoj mreži socijalne zaštite i porastu zaposlenosti tokom proteklih godina, neprekidnu pažnju privlači relativni rizik od siromaštva. Nejednakost u visini dohotka (prema Džini koeficijentu) nije se značajno menjala tokom protekle decenije i bliska je evropskoj medijani. Pa ipak, konstatujemo povećanje stope rizika od siromaštva… Ukoliko se rizik od siromaštva ne umanji, trebalo bi razmotriti revidiranje ciljnih grupa i efikasnosti određenih društvenih pogodnosti. Politike suzbijanja siromaštva trebalo bi da ciljaju na očuvanje uspeha minulih reformi tržišta rada.

NOŽ U ZUBIMA

U članku koji se bavi američkom desnicom (Jacobin, zima 2017), Dag Henvud opisuje prijem koji je krajem devetnaestog veka u Njujorku upriličio jedan bogati advokat. Februara 1897. godine, advokat Bredli Martin i njegova supruga Kornelija organizovali su maskenbal u Valdof Astoriji, jednom prilično šik hotelu. Bankar J. P. Morgan prerušio se u Molijera. Biznismen Džon Džejkob Estor, obučen u Anrija IV, nosio je mač prekriven draguljima. Najmanje pedeset žena prerušilo se u Mariju Antoanetu – dok je gđa Martin nosila okovratnik koji je pripadao samoj kraljevskoj porodici. Domaćini su, međutim, bili do te mere zabrinuti da bi „muškarci socijalističkih stremljenja“ mogli da prekinu svečanost, da su svuda oko hotela rasporedili obezbeđenje, a prozore u prizemlju zakovali ekserima. Ekstravagantni luksuz ovog bala do te mere je pobunio stanovništvo da se porodica Martin ubrzo nakon prijema preselila u Englesku.

Uporedimo to sa proslavom iz 2007. godine u Oružarnici Park avenije, povodom šezdesetog rođendana finansijera Stivena Švarcmana – čoveka koji poseduje najveći salon na (...)

Obim celog teksta : 838 reči.

Ovaj tekst je rezervisan za pretplatnike

Izaberite svoju formulu pretplate i kreirajte svoj profil
Pretplati se
Pretplaćeni ste? Konektujte se kako biste pristupili tekstovima online
Identifikujte se

LMD

Podeli ovaj tekst