Pretplata Donacije
sr | fr | en | +
Accéder au menu

OKVIR

Ravno komediji

Svake nedelje na kanalu LCI, nakon „debate“ između Lika Ferija, filozofa i tadašnjeg predsednika (kojeg je postavio tadašnji premijer Žan-Pjer Rafarin) Odbora za analizu preduzeća, i Žaka Žilijara, istoričara i člana (kojeg je postavio Tijeri Breton, ministar ekonomije i finansija) komisije Pébereau zadužene da „pokrene debatu o javnom dugu“, sledi deo o preporukama knjiga. Dvojica učesnika debate preporučuju gledaocima dela koja su već negde preporučena.

Žan-Fransoa Rabiju (novinar na LCI): Sada govorimo o vašim favoritima. Agonija IV Republike, Lik, namerno ste izabrali ovu temu, zar ne? Agoniju IV Republike potpisuje Mišel Vinok u izdanju Gallimard. Dosta se govori o kraju Pete...

Lik Feri: Da, to je tema o kojoj se danas mnogo govori, uprkos tome što je reč o istorijskom periodu koji je donekle udaljen. To je veoma veoma dobra knjiga odličnog istoričara u kojoj nailazimo na portrete muškaraca tog perioda – takođe i žena, Fransoaz Žiru na primer. To je vrlo interesantna i dobro napisana knjiga za sve one koje interesuje istorija.

Žak Žilijar: Delim to mišljenje. Predavao sam sa Mišel Vinokom na univerzitetu Vensen.

Feri: Ali napisali ste zajedno i knjigu, Rečnik intelektualaca.

Žilijar: Da, radili smo dosta stvari zajedno. Iako je on moj prijatelj, tvrdim da je to odlična knjiga. Jer... (smeh)

Feri (smeh): Braniti prijatelje nije zločin.

Žilijar: A znate zašto? Zato što Vinok ima neverovatan pedagoški dar. Ume da piše živopisno.

Feri: Da, on je pisac!

Rabiju: Objavljeno je u izdanju Gallimard. A vi Lik, vi ste pisali zajedno sa Alenom Renoom, profesorom filozofije. I evo knjige Socijalni model: francuska himera. U srži smo teme o kojoj smo razgovarali nekoliko nedelja.

Feri: Ostaviću Žaku da priča o tome. Žak je taj koji mora braniti knjigu.

Žak: Da, upravo sam pročitao knjigu. Izgleda (smeje se) da je to namerno urađeno tako jer Reno, Alen Reno, je napisao brojne knjige zajedno sa Lik Ferijem. Pročitao sam ovaj mali razgovor pre svega zato (...)

Obim celog teksta : 378 reči.

Ovaj tekst je rezervisan za pretplatnike

Izaberite svoju formulu pretplate i kreirajte svoj profil
Pretplati se
Pretplaćeni ste? Konektujte se kako biste pristupili tekstovima online
Identifikujte se

LMD

Podeli ovaj tekst