Pretplata Donacije
sr | fr | en | +
Accéder au menu

LITERATURA

Zaljubljen u zakon i u jednu trandžu

Dvostruki život Isusa, Enrike Serna, preveo sa španskog (Meksiko) Fransoa Godri, Métailié, Paris, 2016, 320 strana, 21 euro.

Roman noar, roman manira, pustolovna priča: sve to je Dvostruki život Isusa, čija radnja zadire u savremeni Meksiko poput mehurića u kotlu.

Isus Pastrana je uzoran gradski službenik. U četrdesetima, nakon dvadeset godina dobre i lojalne službe, on napušta „slatka lutanja političkih sanjarija“ i pretenduje na to da postane gradonačelnik grada Kuernavaka. Ima adut: čovek sa nadimkom „Crkvenjak“ je revizor i osuda sistema lokalne korupcije mu je donela dobru reputaciju. A u gradu Kuernavaka, u državi Morelos, trgovina drogom i saučesništvo vođa pustoše grad.

Ali ova reputacija je glavna prepreka Isusovim ambicijama: dokaz je da domaće vođe preferiraju kandidata koji je duboko upregnut u korupciju. Povrh toga, radi se o igri dva lokalna kartela: nadmeću se dve bande trgovaca drogom, Tecuanes i Culebros, čineći od grada vrlo krvavo bojno polje. Dokumenti koje je nevidljiva ruka poslala Isusu otkrivaju korupciju kandidata. Teška srca, politički lideri vraćaju u sedlo našeg heroja.

To je jedna osa romana. Ovo je četvrti francuski prevod meksičkog autora posvećenog žestokom prikazivanju, bez ograničenja i bez predsrasuda, kontrastne stvarnosti zemlje : izbornu kampanju u zajednici koja je u rasulu i bedi, i u kojoj će se Isus suočiti sa niskim udarcima; zemlju u kojoj su njegovo političko neiskustvo i naivnost u protivteži zahvaljujući podršci malog broja vernih i idealu samoorganiziranog naroda, u kombinaciji sa onime što se mora nazvati, u nedostatku boljeg izraza, političkom verom Isusa, onoga ko se određuje kao „mistik zakona“. I to uprkos prvobitnoj mrlji njegove kampanje: anonimna donacija (mafijaška) od 250 000 dolara u sitnim novčanicama, otrovni dar kojeg ne zna kako da se oslobodi...

Ali roman se ne ograničava samo na ovu temu: razvija i jednu potpuno drugačiju dimenziju, više intimnu, koja objašnjava naslov. Isus okončava vezu sa svojom ženom. Nije uspeo u pokušaju „erotskog otopljavanja“ i u vreme okupljanja bivših učenika njegove škole se vraća (...)

Obim celog teksta : 501 reči.

Ovaj tekst je rezervisan za pretplatnike

Izaberite svoju formulu pretplate i kreirajte svoj profil
Pretplati se
Pretplaćeni ste? Konektujte se kako biste pristupili tekstovima online
Identifikujte se

Bernar Dager

PREVOD: Maja Solar

Podeli ovaj tekst