Pretplata Donacije
sr | fr | en | +
Accéder au menu

PRESEK ŠTAMPE

BRIKS

Nova razvojna banka (NDB), koju su 2014. godine osnovali Brazil, Indija, Kina i Južna Afrika (BRIKS) upravo je otvorila kancelarije u Johanesburgu, izveštava Chine Magazine (21. avgust 2017).

Kako bi obeležila svoje prisustvo u ovoj zemlji, NDB je južnoafričkim vlastima omogućila zajam u iznosu od 1,5 milijardi dolara (1,33 milijardi evra). Ovaj zajam ima za cilj smanjenje investicionog deficita u rastućim ekonomijama BRIKS-a i biće namenjen velikim infrastrukturnim projektima u Južnoj Africi. „Naš cilj je da 2018. godinu završimo s ukupnim zajmom od oko osam milijardi dolara, za oko trideset pet projekata“, poručili su predstavnici BRIKS-a.

JEDNAKOST

Alžirski dnevni list Liberté (22. avgust 2017) pozdravlja inicijativu tuniskog predsednika Bežija Kaida Esebsija za pokretanjem rasprave o rodnoj ravnopravnosti po pitanju nasledstva (šerijatski zakon nalaže da muslimanke mogu da naslede samo polovinu onoga što bi nasledio muškarac).

Tunis nakon Ben Alija ostaje zemlja puna nemira. Pored ukidanja odluke kojom se branio brak između Tunižanki i nemuslimana, Beži Kaid Esebsi (BKE) pokrenuo je raspravu o jednakosti žena i muškaraca po pitanju nasledstva. Hrabra odluka, iako sama po sebi ništa neće ukinuti. Tuniski predsednik je ovom objavom već ušao u istoriju. Kako ga zaobići kada je uradio ono na šta se nijedan lider arapsko-muslimanskog sveta nije usudio već… vekovima? BKE je ovime otvorio vrata idžtihada [napora refleksije], što neće poreći ni mnogi slobodoumni ljudi… Kao što je i bilo za očekivati, efekti toga prešli su granice najmanje zemlje Magreba. Čak se i velika džamija Al Azhar [u Kairu] iznenada prisetila svog ljubopitljivog perioda, kritikujući Esebsijeve predloge kao „suprotstavljene šerijatu“.

TRAKA

Novinar srbijanskog Nedeljnika (15. februar 2017) krišom se uvukao među hiljade svojih sunarodnika koji bez ugovora rade u Slovačkoj za jednu multinacionalnu kompaniju za proizvodnju (...)

Obim celog teksta : 554 reči.

Ovaj tekst je rezervisan za pretplatnike

Izaberite svoju formulu pretplate i kreirajte svoj profil
Pretplati se
Pretplaćeni ste? Konektujte se kako biste pristupili tekstovima online
Identifikujte se

LMD

PREVOD: Matija Medenica

Podeli ovaj tekst