Pretplata Donacije
sr | fr | en | +
Accéder au menu

OKVIR: Revolucionarni koktel

U knjizi Dečja bolest „levičarstva“ u komunizmu iz 1920, Lenjin, prema njegovim rečima, daje ključeve uspeha revolucije.

Osnovni zakon revolucije: za revoluciju nije dovoljno da eksploatisane i ugnjetene mase postanu svesne nemogućnosti ranijeg života i da zahtevaju promene. Da bi se revolucija dogodila, eksploatatori ne smeju živeti i upravljati kao ranije. Tek kada „oni odozdo“ više ne žele i „oni odozgo“ ne mogu da nastave da žive kao ranije, tek onda revolucija može trijumfovati. Drugačije rečeno: revolucija je nemoguća bez nacionalne krize (koja pogađa i eksploatisane i eksploatatore). Dakle, da bi se dogodila revolucija, neophodno je: najpre, postići da većina radnika (ili, u svakom slučaju, većina svesnih i politički aktivnih radnika) savršeno razume neophodnost revolucije i spremna je da umre za nju; potom, neophodno je da vladajuće klase prođu kroz parlamentarnu krizu, koja u političkom životu utiče i na najnazadnije mase (...), koja slabi vladu i omogućava revolucionarima brz preokret.

Haos!

Maja 1917, Luj de Robjan je bio ataše francuske ambasade u Rusiji. U svom dnevniku opisuje sporu smrt Privremene vlade.

Prisustvovao sam, pre nekoliko dana na stanici Nikola, odlasku voza za Moskvu. Naravno, sve je bilo pretrpano: odeljci, hodnici, toaleti u kojima se nalazilo četiri do pet vojnika, zadnje stepenice, krovovi. Šef stanice je, procenjujući da je opasno krenuti pod ovakvim uslovima, pokušao da iskrca drugove („tovariš“ na ruskom), od kojih naravno niko nije ni platio kartu. Pošto nije uspeo, tražio je pomoć komiteta radnika i vojnika. Ovaj je pak poslao odred na čelu sa oficirom koji je pozvao vojnike na poslušnost. A oni su to odbili i odlučili da imenuju svoj komitet... Izbori su odmah organizirani, u svim vagonima i na krovu, i formiran je „komitet voza“. Komitet je naravno odlučio da vojnici mogu ostati u vozu, jer, kako kažu vojnici, „naš komitet ima veću težinu od drugog, na kraju krajeva oba smo mi birali“. (...)

Obim celog teksta : 580 reči.

Ovaj tekst je rezervisan za pretplatnike

Izaberite svoju formulu pretplate i kreirajte svoj profil
Pretplati se
Pretplaćeni ste? Konektujte se kako biste pristupili tekstovima online
Identifikujte se

LMD

PREVOD: Maja Solar

Podeli ovaj tekst