Pretplata Donacije
sr | fr | en | +
Accéder au menu

PRESEK ŠTAMPE

Cenzor

Ekonomista Beri Lin u članku objavljenom na veb sajtu Washington Posta (31. avgust 2017) piše o tome kako se Gugl ophodi prema intelektualcima koje finansira – ali kojima ne manjka kritičke oštrice.

Proteklih petnaest godina posvetio sam istraživanju i pisanju protiv monopola, pri vašingtonskom tink-tenku po imenu New America. Dvadeset sedmog juna, moj tim izdao je saopštenje u kom je pohvalio Evropsku uniju zbog kažnjavanja Gugla za kršenje antitrustovskog zakona. Nešto kasnije tog dana čuo sam da je Gugl – koji pruža značajnu podršku drugim New America programima – spomenuo prekidanje svih veza sa organizacijom. Dva dana kasnije, rečeno mi je da celokupan tim mog Programa otvorenog tržišta mora da do prvog septembra napusti New America. Nijedan tink-tenk ne želi da deluje servilno spram zahteva svojih donatora. Međutim, u ovom slučaju reč je upravo o tome. Ja i moj celi tim otpušteni smo zato što su čelnici mog tink-tenka odlučili da se ne suprotstave pretnjama Gugla.

Čudesni izvoz

Rusija je u oktobru zabranila uvoz paradajza iz Belorusije, za koju se sumnja da će pasti pod ruski embargo na hranu, izveštava informacioni sajt Lenta.ru (13. oktobar). Federalna služba za veterinarski i fitosanitarni nadzor zabranila je od 16. oktobra uvoz beloruskog paradajza uprkos postojanju fitosanitarnih sertifikata za dalji izvoz u nekolicinu zemalja Afrike i Azije… Belorusija je povećala izvoz u Rusiju paradajza čije se poreklo ne može pouzdano odrediti… Ovo nije prvi put da dolazi do nekonzistentnosti između uvezene količine proizvoda i količine koja je proizvedena u [Belorusiji]. Belorusija je 2015. Rusiji ponudila petostruku količinu jabuka u odnosu na ishod berbe. Pored toga, ova zemlja je značajno povećala i isporuku smokava i šitaki pečuraka.

Krivo ogledalo

Venecuelanska opozicija je 16. jula 2017. godine organizovala referendum koji je vlada Nikolasa Madura prethodno proglasila nezakonitim. Glasanje (…)

Obim celog teksta : 517 reči.

Ev gotar bi tenê ji bo aboneyan berdest e

Izaberite svoju formulu pretplate i kreirajte svoj profil
Pretplati se
Hûn abone ne? Ji bo xwegihandina gotarên online têkeve.
Xwe bidin nasîn

LMD

PREVOD: Matija Medenica

Podeli ovaj tekst