Pretplata Donacije
sr | fr | en | +
Accéder au menu

SAVEZI, PORODICA, POSLOVI...

Posebno prijateljstvo Rijada i Vašingtona

Veoma žestok prema Saudijskoj Arabiji tokom predizborne kampanje 2016, američki predsednik sada nastoji da njegova zemlja profitira od bogatstva saudijskog kraljevstva. Radi se o pristrasnom pristupu koji ne uzima u obzir strukturalne teškoće zemlje uključene u neizvesne ekonomske i društvene reforme

U jeku američke izborne kampanje septembra 2016, Senat i Predstavnički dom su skoro jednoglasno usvojili Zakon o pravdi protiv sponzora terorizma (Justice Against Sponsors of Terrorism Act, Jasta). Direktno ciljajući na Saudijsku Arabiju, zakon omogućava američkim građankama i građanima da tuže one države koje „direktno ili indirektno“ pomažu organizacije uključene u „terorističke aktivnosti protiv SAD“. Donald Tramp, koji je upravo tada dobio republikansku kandidaturu, također je dao snažnu i gromoglasnu podršku ovom zakonu. Kada je predsednik Obama bezuspešno pokušavao staviti veto na zakon (u ime utvrđenog principa državnog imuniteta), republikanski kandidat je to smatrao „sramnim“ činom.

Pre nego što je Tramp postao predsednik, tri su teme dominirale u njegovoj percepciji Saudijske Arabije. Tema koja se odnosi na terorizam: neprestano je podsećao na atentat od 11. septembra 2001. i na činjenicu da je „petnaest od sedamnaest terorista“ saudijske nacionalnosti. Tema bogatstva: koje je, prema njemu, neprimereno za kraljevstvo. I konačno, tema države koja parazitira na tuđim troškovima i koja će morati više doprineti u troškovima koji se tiču njene sigurnosti. Primera radi, izjavio je: „Saudijska Arabija je najveći snabdevač terorizma. Ta zemlja koristi naše petrodolare, naš novac, radi finansiranja terorista koji nastoje da unište naš narod“. I još šire, evocirajući monarhije u regionu, predsednik je kratko nakon izbora potvrdio: „Zalivske države nemaju ničeg drugog sem novca, dok ga mi nemamo, mi smo u dugu od 20 000 milijardi dolara. Tražiću ove zemlje da nam daju dosta novca“.

Pre nego što je ušao u politiku, Tramp je dugo priželjkivao ova tržišta. Maja 2015. je njegova ćerka i bliska saradnica Ivanka najavila da se porodično preduzeće planira usredsrediti na Saudijsku Arabiju, Katar, Dubai i Abu Dabi. Ovo verovatno objašnjava njihov propust programa „zabrane ulaska muslimana“ koji je izazvao entuzijazam republikanske mase tokom kampanje. Nedelju dana nakon Trampovog stupanja na dužnost, predsedničkim dekretom su zatvorene granice za izbeglice i suspendovane su vize za državljanke i državljane sedam muslimanskih zemalja (Irak, Iran, Libija, Somalija, Sudan, Sirija i Jemen) u ime terorističke pretnje. Sudije su blokirale dekret zbog diskriminatornog aspekta prema islamu. Nijedna od uzastopnih verzija ovog, često revidiranog, teksta nikada nije uključivala zalivske države.

Prekoračenja i nepredvidivosti

Međutim, vest da će Tramp u svojoj prvoj poseti inostranstvu, prošlog maja, putovati u Rijad je izazvala iznenađenje. Van glamura i pozlate, američki predsednik i saudijski lideri su otkrili zajedničke afinitete: ne samo mržnju prema Iranu i predsedniku Obami, već i zajednički način političkog upravljanja. Od dolaska na vlast, Tramp nastoji upravljati državom baš kao što je upravljao Trump Organization, malom porodičnom strukturom (koja međutim donosi znatne sume) u kojoj je bio jedini gospodar na brodu. Njegovi glavni savetnici bili su njegova deca, koja su zadržala ulogu savetnika princa. Sada, u carstvu koje nosi ime vladajuće porodice, porodica i država se besramno i bez ustavnih ograničenja mešaju. I baš kao što Tramp nastoji da prekorači američke političke norme, prestolonaslednik i moćnik Saudijske Arabije, Muhamed ibn Salman poznatiji kao „MBS“, nastoji da bude nepredvidiv.

Nije iznenađenje što su uspostavljene bliske veze između zeta američkog predsednika (36) i budućeg kralja Saudijske Arabije (32). Džared Kušner (kao i njegova žena Ivanka) imaju kancelarije u Beloj kući. Iako nema političkog iskustva, ovaj investitor nekretninama ima široke (...)

Obim celog teksta : 1 683 reči.

Ovaj tekst je rezervisan za pretplatnike

Izaberite svoju formulu pretplate i kreirajte svoj profil
Pretplati se
Pretplaćeni ste? Konektujte se kako biste pristupili tekstovima online
Identifikujte se

Ibrahim Varde

je vanredni profesor na fakultetu prava i diplomatije Fletcher, Tufts University (Masačusets).
PREVOD: Maja Solar

Podeli ovaj tekst