Pretplata Donacije
sr | fr | en | +
Accéder au menu

PRESEK ŠTAMPE

MESEČARI

Pored kandidatkinje za predstavnicu Majamija u američkom Kongresu, američki predsednik Donald Tramp deluje kao dosadni racionalista (Miami Herald, 16. oktobar).

Florida ima senatora koji se jednom prilikom vozio spejs šatlom. Kandidatkinja za mesto u Kongresu iz Majamija ima nešto bolje: Betina Rodrigez Agilera kaže da se i ona vozila svemirskim brodom. Ovim su, međutim, upravljali svemirci. Doslovno, vanzemaljci. Tri krupna, plavokosa bića – dva ženska i jedno muško – došla su joj u posetu kada je imala sedam godina, a kako kaže u više navrata su je do sada kontaktirali telepatskim putem… Od vanzemaljaca kaže da je između ostalog saznala: za 30.000 lobanja – „drugačijih od ljudskih“ – koje se nalaze u jednoj pećini na sredozemnom ostrvu Malti; „energetski centar“ sveta nalazi se u Africi; Koralni zamak, turistička atrakcija od kreča u Južnom Majami-Dejdu zapravo je egipatska piramida.

NEBESKI

Financial Times je (19. oktobra 2017) objavio dodatak posvećen eksploataciji sirovina sa Meseca i pojedinih asteroida. Najavljuju se sočni profiti, čim se raščiste neke zakonske prepreke.

Neizvesnost raste povodom zakonskih osnova za ekstraktivizam u svemiru – da li privatne kompanije imaju pravo da eksploatišu svemirska tela koja im ne pripadaju? Pola veka star Sporazum Ujedinjenih nacija o svemiru pruža osnovni okvir: „Vanatmosferski prostor, uključujući Mesec i druga nebeska tela, ne može postati predmet nacionalnog prisvajanja.“ Da li ovaj tekst omogućava vađenje ruda sa Meseca ili asteroida? Pitanje koje je 1966. godine, pri radu na Povelji, zvučalo kao naučna fantastika, podelilo je pravnike. Međutim, 2015. godine predsednik Barak Obama potpisao je Zakon o istraživanju i upotrebi svemirskih resursa, koji je svakom pojedincu i kompaniji sa američkim državljanstvom pružio pravo na vlasništvo nad vanatmosferskim resursima.

MAGLA

Alžirski dnevni list El-Watan (22. oktobar) zabrinut je priznanjem Jusefa (…)

Obim celog teksta : 451 reči.

Ev gotar bi tenê ji bo aboneyan berdest e

Izaberite svoju formulu pretplate i kreirajte svoj profil
Pretplati se
Hûn abone ne? Ji bo xwegihandina gotarên online têkeve.
Xwe bidin nasîn

LMD

PREVOD: Matija Medenica

Podeli ovaj tekst