Pretplata Donacije
sr | fr | en | +
Accéder au menu

ISEČCI IZ ŠTAMPE

UGROŽENI JEZIK

Dnevni list The National (17. decembar), koji se u Abu Dabiju štampa na engleskom jeziku, upozorava na smanjenje upotrebe arapskog jezika u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i uopšte u arapskom svetu.

U Ujedinjenim Arapskim Emiratima, u kojima živi preko dve stotine nacionalnih zajednica, mladi emirati preferiraju da koriste engleski jezik i sa sve većim mukama ispravno govore i pišu arapski. Uprkos nadmoćnoj rasprostranjenosti u regionu u kom živi 420 miliona ljudi, arapski je na silaznoj putanji. Za to je zaslužno nekoliko faktora: privatne škole u kojima se uči na engleskom i digitalni mediji… Bil arabi (na arapskom) je vladina inicijativa koja za cilj ima suprotstavljanje ovom trendu intenzivnom upotrebom arapskog jezika na društvenim mrežama. Ima smisla kada vidimo da je 90% stanovnika Ujedinjenih Arapskih Emirata svakodnevno povezano na Vacap i Fejsbuk. Za to vreme, Saudijska Arabija drži svetski rekord u posećivanju Jutjuba, koji 70% stanovništva redovno posećuje. Bil arabi, koji će se sprovesti kroz događaje i kampanje, obraća se mlađim generacijama kojima nudi novi sadržaj [na arapskom jeziku].

NEVIĐENI KRETENI

Nedeljnik The Economist zabavlja se panikom koja je zahvatila novinske redakcije povodom mešanja Rusije u kampanju za poslednje predsedničke izbore u SAD (2. decembar).

Bazfid je nedavno objavio bombastično istraživanje ruskog mešanja u američke izbore. Trećeg avgusta 2016. godine, dok je predsednička trka ulazila u poslednju fazu, ruski ministar spoljnih poslova prebacio je blizu 30.000 dolara iz jedne banke u Kremlju na račun svoje ambasade u Vašingtonu. Ovu transakciju ispratio je i nesvakidašnji opis: „Za potrebe finansiranja kampanje 2016.“ … Ova priča uzburkala je javnost, ali ne onako kako su se njeni autori nadali. „Idioti. Ruski izbori 2016, ne američki izbori, bando neviđenih kretena“, tvitovao je jedan viđeni ruski novinar, istakavši da su se u Rusiji 2016. godine održali (...)

Obim celog teksta : 606 reči.

Ovaj tekst je rezervisan za pretplatnike

Izaberite svoju formulu pretplate i kreirajte svoj profil
Pretplati se
Pretplaćeni ste? Konektujte se kako biste pristupili tekstovima online
Identifikujte se

LMD

PREVOD: Matija Medenica

Podeli ovaj tekst