Pretplata Donacije
sr | fr | en | +
Accéder au menu

PREDNOSTI I OGRANIČENJA SOCIJALNE I SOLIDARNE EKONOMIJE

Kooperative u pomoć zaposlenosti?

Kako bi izbegli zatvaranje svoje firme, zaposleni donose odluku da je ponovo pokrenu kao kooperativu i da krenu da njom upravljaju. Ovo nije put bez prepreka, kao što pokazuju iskustva dvaju najpoznatijih borbi – u Karkasonu i Žemnou

„Kao lekar koji već dugo radi u hitnoj pomoći, mogu vam reći da je moguće spasiti ranjene, ali ne i mrtve ”, dijagnoza je Renoa Mizeljea, dugogodišnjeg potpredsednika urbane zajednice (communauté urbaine je druga najveća jedinica lokalne samouprave u Francuskoj. Čine je grad i njegova nezavisna predgrađa, prim. prev.) Marsej Provans Metropol (Marseille Provence Métropole) – MPM. Godinu dana ranije, u septembru 2010. godine, multinacionalna kompanija Unilever, vlasnik firme za proizvodnju čaja Éléphant, najavila je da iz fabrike Fralib u Žemnou, posebnoj ekonomskoj zoni istočno od Marseja, seli proizvodnju u Poljsku. Ova firma, do tada u potpunosti rentabilna, obrađivala je tri hiljade tona čaja i infuzija godišnje, što je proizvodnja od milijardu i po kesica. Vlast nije činila ništa kako bi pomogla 182 ugruženim zaposlenima. „Zatvaranje fabrike nije bilo ekonomski opravdano. Izračunali smo da smo tih godina, u proseku, na svakih dvanaest meseci, osam radili isključivo za profit akcionara”, kaže Žerar Kazorla, nekadašnji delgat Opšte konfederacije rada (Confédération générale du travail – CGT, je najveći sindikat u Francuskoj, prim. prev.) i sekretar upravnog odbora firme.

Nekoliko stotina kilometara odatle, fabrika Pilpa u Karkasonu je takođe poslovala sa dobiti kada u je, u julu 2012. godine, R&R Ice Cream odlučio da obustavi proizvodnju; 124 radnika firme moglo je da ostane bez posla. Ovo bi bio težak udarac za taj gradić od 47000 stanovnika u kome stopa nezaposlenosti prelazi 12%. Anglosaksonski R&R Ice Cream je samo nekoliko meseci ranije otkupio ovu fabriku sladoleda od kooperative proizvođača mlečnih proizvoda 3A. „Jedino što su oni hteli da urade je da preuzmu brend i katalog proizvoda”, izjavio je Kristof Barbije, koji je tada bio sekretar podružnice sindikata u fabrici. R&R Ice Cream, u čijem vlasništvu se već nalaze tri francuska preduzeća koja se bave proizvodnjom sladoleda, specijalizuje se za lov na licencirane brendove i patente. Uz Pilpa-u, tu su Oasis, Disney, Système U (lanac maloprodajnih supermarketa u Francuskoj, prim. prev.)...

U Karkasonu, kao i u Žemnou, određeni radnici nisu hteli da se pomire sa gašenjem svojih radnih mesta i odlučili su da otvore kooperativu. Oni su uz podršku CGT-a morali da prevaziđu brojne prepreke na tom putu: morali su da ugovore otpremnine, prikupe kapital, otkupe fabriku, da se sporazumeju sa starim vlasnikom... U ovakvoj situaciji, podrška vlasti može da bude od ogromnog značaja.

U tom pogledu, radnici Pilpa-e su imali sreće. Čitav niz institucija se uključio u njihov slučaj. Aglomeracijska zajednica (communauté d’agglomération je jedinica lokalne samuprave u Francuskoj. Manja je od pomenute urbane zajednice, prim. prev.). je otkupila zemljište koje je dala u zakup budućoj kooperativi po sniženoj ceni; region Langdok-Rusijon je obezbedio subvenciju od 120000 evra; kooperativne banke su izdale pozajmice sa povoljnim kamatnim stopama. Arno Montbur koji je tada bio na poziciji ministra ekonomije i obnove proizvodnje je na ovaj slučaj delegirao člana svog kabineta. Za manje od dve godine obavljen je ceo postupak. R&R Ice Cream je prihvatio da odblikira sredstva za investiranje u mašine, ali je zabranio kooperativi da proizvodi njegove licencirane brendove. Proizvodnja je ponovo počela u aprilu 2014. godine: Kooperativa La Fabrique du Sud (Južna fabrika) na tržište je krenula da plasira sladoled La Belle Aude.

Ograničeni platni razredi

Sa druge strane, radnici Fralib-a borili su se 1336 dana kako bi postigli dogovor sa Unileverom i osvojili pravo da ponovo pokrenu proizvodnju. Urbana zajednica Marseja je nakon dve godine praznih obećanja, 2012. godine, ipak pristala da otkupi postrojenje; međutim ugovor je predviđao postepeno povećanje cene (...)

Obim celog teksta : 1 870 reči.

Ovaj tekst je rezervisan za pretplatnike

Izaberite svoju formulu pretplate i kreirajte svoj profil
Pretplati se
Pretplaćeni ste? Konektujte se kako biste pristupili tekstovima online
Identifikujte se

Šarl Matju

je pseudonim sindikaliste i lokalnog funkcionera urbane zajednice Marsej Provans Metropol.
PREVOD: Pavle Ilić

Podeli ovaj tekst