Pretplata Donacije
sr | fr | en | +
Accéder au menu

OKVIR

Misterija ubistva Tomasa Sankare

Hoće li se jednog dana otkriti istina o atentatu na Tomasa Sankaru od 15. oktobra 1987? Od pada Bleza Kompaorea oktobra 2014, ukinuta je tišina koja je obavijala ovaj bolni istorijski događaj zemlje. Malo po malo su svedoci, koji se plaše za svoj život, počeli govoriti, poput Alune Traorea. jedinog preživelog u masakru u kojem su Sankara i njegovih dvanaestoro saradnika izrešetani mecima.

Tranziciona vlada je 2015. omogućila sudstvu da preuzme slučaj. Sudija vojnog suda koji je zadužen za istragu, Fransoa Jameogo, optužio je sedamnaestoro ljudi, uključujući Kompaorea i glavnokomandujućeg njegove vojske Žilbera Dijendera. Dugo očekivano suđenje u Burkini Faso moglo bi se održati u 2018.

Ako se i znaju imena šestoro komandosa koji su delovali tog dana, još uvek postoji sumnja u identitet onoga koji je dao naređenje. Pretpostavke, od koji su mnoge često kontradiktorne, kreću se od jednostavne greške tokom uhićenja koje je pošlo po zlu do teorije međunarodne zavere kojom su rukovodili Pariz, Abidžan (Obala Slonovače) ili čak Tripoli (Libija). Scenario zavere, koji podržavaju Sankarini rođaci, u srcu je sudske istrage. Oktobra 2016. je sudac uputio zahtev za rešenjem, ne bi li uklonio tajnu odbranu nekih francuskih arhiva. Nakon nekoliko meseci tišine, francuski predsednik Emanuel Makron je konačno obećao u Uagadugu, 28. novembra, da će svi francuski dokumenti biti „deklasifikovani“.

Tomas Sankara, revolucionar sa crvenom beretkom koji je govorio direktno, stvorio je brojne neprijatelje od kada je došao na vlast avgusta 1983. – kako unutar tako i van zemlje. „Svojim često virulentnim govorima protiv imperijalizma i njegovih slugu na kontinentu, ali i svojim delovanjem, uznemirio je mnoge“, podseća jedan od njegovih saradnika Fidel Kijentega. Osuđujući korupciju afričkih elita, žestoko napadajući neokolonijalizam ili politiku duga, privlačio je mlade, posebno one u susednim državama kojima su upravljali frankafrički lideri (Feliks Ufue Boanji u Obali Slonovače, (...)

Obim celog teksta : 517 reči.

Ovaj tekst je rezervisan za pretplatnike

Izaberite svoju formulu pretplate i kreirajte svoj profil
Pretplati se
Pretplaćeni ste? Konektujte se kako biste pristupili tekstovima online
Identifikujte se

LMD

Podeli ovaj tekst