Pretplata Donacije
sr | fr | en | +
Accéder au menu

SOCIJALNI BLITZKRIEG NA FRANCUSKI NAČIN

Makronova opšta ofanziva

Bivši ministar privrede iz redova socijalista koji će potom osnovati liberalnu partiju prema sopstvenom liku, jednom prilikom je pojasnio umeće stvaranja tržišnog društva: „Ne krećite se korak po korak. Jasno definišite ciljeve i stremite im kvalitativnim skokovima, tako da kategorički interesi ne stignu da se mobilišu i uvale vas u glib. Brzina je od ključnog značaja, ne može se biti prebrz. Jednom kada se počne sa primenom reformskog programa nema stajanja do samog kraja: suočen sa metom koja je u stalnom pokretu, plamen vaših protivnika gubi preciznost.“ Emanuel Makron? Ne, Rodžer Daglas, novembra 1989. godine u Novom Zelandu. Nakon toga, izneo je i recepte za liberalnu kontrarevoluciju kroz koju je njegova zemlja upravo prošla.

Gotovo trideset godina kasnije, francuski predsednik podvrgava sve zarđale zupčanike ovoj „šok strategiji“. Železnica, javni servis, bolnica, škola, Zakon o radu, oporezivanje kapitala, imigracija, javni mediji: na koju stranu se okrenuti i započeti otpor kada pod izgovorom dolazeće katastrofe, duga koji će dovesti do eksplozije, „sramote Republike“, motor „reformi“ radi punom parom?

Železnica? Jedan izveštaj predat na čuvanje svedoku razotkrio je čitavu lepezu neuslišenih liberalnih molitvi: stavljanje tačke na položaj radnika u železnici, pretvaranje preduzeća u javno akcionarsko društvo, ukidanje deficitarnih linija. Pet dana nakon njegove objave došlo je do „pregovora“, kako bi se prikrio diktat kom se podvrgavaju sindikati. Ima smisla bez odlaganja iskoristiti klimu političke demobilizacije, podela među sindikatima, ogorčenosti putnika stalnim kašnjenjima, udesima, muzejskim linijama i skupim kartama. Upravo se tu krije potreba za „hitrom akcijom“, na koju poziva ministar saobraćaja. Kako je Daglas upozorio, kada se prilika ukaže „ne može se biti prebrz“.

Kako bi raširila „elemente jezika“ naklonjene njenom projektu, francuska vlada oslanja se podjednako i na lažne vesti velikih medija. Brzinski iznesena tvrdnja, koja je (...)

Obim celog teksta : 514 reči.

Ovaj tekst je rezervisan za pretplatnike

Izaberite svoju formulu pretplate i kreirajte svoj profil
Pretplati se
Pretplaćeni ste? Konektujte se kako biste pristupili tekstovima online
Identifikujte se

Serž Alimi

PREVOD: Matija Medenica

Podeli ovaj tekst