Pretplata Donacije
sr | fr | en | +
Accéder au menu

PRESEK ŠTAMPE

IZMEĐU KLASA

Nejednakosti ne suprotstavljaju samo žene i muškarce, već ponekad i žene međusobno, u zavisnosti od njihovog društvenog porekla (The Guardian, 27. februar).

Voditeljka BBC-a, Stef Mekgavern, nedavno je izjavila da zbog svog regionalnog naglaska [koji se u Britaniji vezuje za niže društveno poreklo] prima manju platu od svojih kolega, ali i koleginica… Jedno istraživanje pokazalo je da je poreklo iz radničke klase dovoljan razlog da bi vam godišnja primanja bila za oko 6.200 funti [oko 7.100 evra] manja. Ova razlika penje se na 9.440 funti [oko 10.800 evra] u oblasti medija.

UNUTAR KLASE

Progresivna novinarka i esejistkinja Barbara Erenrajh, istaknuta američka feministkinja, tvitovala je (4. mart 2018) na temu o uslovima rada i protestima nastavnika u Sjedinjenim Državama.

Pošto toliko dece zavisi od besplatnog ručka u školi, nastavnici iz Zapadne Virdžinije su im pre odlaska na štrajk spakovali obroke da ih nahrane. Tako izgleda košmar u kom se koprca naša država blagostanja: nedovoljno plaćeni nastavnici pokušavaju da održe u životu siromašnu decu.

NIJE NA NASLOVNOJ

Senator Vermonta, Berni Sanders, u intervjuu za The Nation (18. mart) govori o tome kako mejnstrim mediji iskrivljuju vesti.

Neko svakog jutra mora da odredi šta će biti vest dana… šta je najvažnije, a šta nije najvažnije. Pitanja oligarhije i toga ko kontroliše Ameriku, bespotrebna beda u kojoj žive milioni Amerikanaca zato što nemaju nikakvih primanja, toga šta znači kad zarađuješ osam, devet, 10 dolara na sat, radiš 50 sati nedeljno i ne možeš da priuštiš za račune, ta pitanja se ne tretiraju kao da su važna. Isto važi i za činjenicu da milioni naših starijih sunarodnika živi na 12-13 hiljada dolara godišnje, za činjenicu da će braća Koh [milijarderi iz redova republikanaca] potrošiti 400 miliona dolara da bi uticala na naše izbore, za činjenicu da klimatske promene prete budućnosti planete.

NE, ALI (...)

Obim celog teksta : 627 reči.

Ovaj tekst je rezervisan za pretplatnike

Izaberite svoju formulu pretplate i kreirajte svoj profil
Pretplati se
Pretplaćeni ste? Konektujte se kako biste pristupili tekstovima online
Identifikujte se

LMD

PREVOD: Matija Medenica

Podeli ovaj tekst