Pretplata Donacije
sr | fr | en | +
Accéder au menu

OKVIR

Trgovina organima

U januaru 2011. godine skupština Saveta Evropa usvojila je izveštaj Dika Martija, člana Saveta kantona Švajcarske, u vezi sa njegovom „istragom o navodima nehumanog tretmana prema ljudima i nedozvoljene trgovine ljudskim organima na Kosovu“. U izveštaju se opisuje zločinačka organizacija pod vođstvom Hašima Tačija, premijera Kosova od 2008, pod nazivom „drenička grupa“ po oblasti iz koje dolaze njeni članovi. Marti piše o „frakcijašenju“ u okviru OVK i tvrdi da je grupa imala neposrednu podršku albanske države, a naročito obaveštajnog aparata – Sherbimi Informativ Kombetar (danas Sherbimi Invormativ Shteteror) – i albanskih oružanih snaga. Takođe je imala i „preferencijalnu“ podršku obaveštajnih službi zapadnih sila koje su bile prisutne u Albaniji 1999. godine.

Drenička grupa je bila uključena u niz kriminalnih aktivnosti (kao što su krijumčarenje i šverc droge i oružja) koje su nastavljene i posle rata. U izveštaju se navode podaci zapadnih obaveštajnih službi prema kojima je Tači glavni kosovski kriminalni bos. Međutim, iako je Tači možda i najčuveniji član dreničke grupe, prema Martijevim rečima, postoji šansa da su Azem Sila i Džavit Haljiti bili i moćniji od njega.

Drenička grupa je upravljala nizom zatvoreničkih logora u Albaniji. Neki od njih, nadomak granice sa Kosovom, poput onih u Kahanu, Kukešu i Bičaju, bili su uglavnom namenjeni kosovskim Albancima osumnjičenim za izdaju i kolaboraciju. Veći deo njih je posle svega oslobođen, ali su ostali likvidirani tokom boravka u Albaniji ili su bili izvor nedozvoljene trgovine organima iz zatvora u Fuše-Kroji (blizu aerodroma u Tirani preko koga su i prevezeni do svog krajnjeg odredišta). To je navodno bio slučaj samo sa „šačicom“ zatvorenika koji su prošli kroz bar dva pripremna i „filter“ logora. Šaip Muja, lekar iz OVK koji je radio kao Tačijev savetnik za zdravstvo, bio je ključni akter u trgovini organima. Muja se dovodi u vezu sa prištinskom klinikom Medicus koja je bila centar druge operacije u (...)

Obim celog teksta : 391 reči.

Ovaj tekst je rezervisan za pretplatnike

Izaberite svoju formulu pretplate i kreirajte svoj profil
Pretplati se
Pretplaćeni ste? Konektujte se kako biste pristupili tekstovima online
Identifikujte se

LMD

Podeli ovaj tekst