Pretplata Donacije
sr | fr | en | +
Accéder au menu

DOSIJE: Maj ’68 ili povratak potisnutog

Osim ako niste stručnjak ili monomanijak, biće teško čitati sve publikacije posvećene maju šezdeset osme. Došlo je do prave lavine memoara, monografskih nacionalnih i internacionalnih studija, romana, knjiga fotografija, eseja, pa čak i stripova koji pokrivaju ovaj događaj. Za razliku od komemoracija 1988. i 1998, kojima je još uvek dominirala proslava studentskih vođa, godina 2008. npr. daje više prostora masi anonimnih koji su događaj upisali u istoriju i razlozima zbog kojih su to učinili.

Dakako, sporovi oko interpretacija ostaju: neke prominentne figure i dalje okupiraju radio i televiziju, kao nekada Sorbonu, a preobraćenici koji veruju u slobodno tržište nastavljaju da od maja šezdeset osme čine mesto korigovanja svoje putanje. No, sećanje miliona štrajkačica i štrajkača koji su paralizovali zemlju konačno je našlo svoje mesto u debati. Radničke borbe, male političke grupe, seksualne manjine, antikolonijalistički pokreti ili „socijalni“ radnici i radnice nalaze se u središtu niza manje ili više enciklopedijskih dela, ponovno procenjujući različite doprinose pokretu.

U ovu grupu bez sumnje spada i knjiga Maj i jun ’68 (Mai-Juin 68) koja pokazuje artikulaciju heterogene društvene dinamike na najuverljiviji način. Analizirajući ovaj period kao krizu pristanka na uspostavljeni red, ovo kolektivno delo izbegava fetišizaciju datuma, pokazuje razvoj sáme krize i onoga što se tada izmišljalo. Agitacija u stvari otkriva teške podzemne pokrete koji - u porodici, fabrici, crkvi ili školi – potkopavaju hijerarhije i prethodne načine nadzora. Tradicionalni oblici autoriteta su dovedeni u pitanje od strane onih nad kojima se sprovode, stvarajući kritičko raspoloženje pogodno za mobilizaciju.

Konvergencija ovih osporavanja, delovanje strukturiranih organizacija i njihove konkurencije, kao i reakcija vlasti, učestvuju u redefiniranju toka događaja koje niko istinski ne može kontrolisati. Oslobađaju se neodobrene reči, tako da povratak u normalu političkog reda (...)

Obim celog teksta : 518 reči.

Ovaj tekst je rezervisan za pretplatnike

Izaberite svoju formulu pretplate i kreirajte svoj profil
Pretplati se
Pretplaćeni ste? Konektujte se kako biste pristupili tekstovima online
Identifikujte se

Loren Boneli

PREVOD: Maja Solar

Podeli ovaj tekst