Pretplata Donacije
sr | fr | en | +
Accéder au menu

Isečci iz štampe

Usamljenost

Vladislav Surkov, bliski savetnik Vladimira Putina izneo je u časopisu Russia in Global Affairs (9.april) sopstvenu viziju geopolitičke sudbine Rusije nakon aneksije Krima:

To označava kraj epskog putovanja Rusije na Zapad, kraj njenih uzastopnih i bezuspešnih pokušaja da se pridruži zapadnoj civilizaciji, da postane dete iz "dobre kuće" evropskih naroda... Rusija je četiri veka išla prema Istoku; potom još četiri veka prema Zapadu. Korenje nismo pustili ni tamo ni amo... "Rusija ima samo dve saveznice, svoju vojsku i svoju flotu", izjavio je Aleksandar III ― ovo je najbritkija metafora naše geopolitičke usamljenosti koju je sada vreme da prihvatimo kao svoju sudbinu.

Osvajački turizam

Smešten nadomak Severnog pola, Kamp Barneo ugošćava imućne turiste željne naučnih istraživanja i sporta. Međutim, pri poseti ovom lokalitetu upitne svrhe jedan ugledni gost odao je karte, piše Arctic Today (2.april).

Iako je u pitanju privatni projekat, Kamp Barneo održava blisku saradnju s Ruskim geografskim udruženjem, a česte su i posete istaknutih ličnosti iz sveta ruske nauke i politike. Daleko najčuvenija bila je poseta Dmitrija Rogozina, zamenika premijera zaduženog za odbrambenu industriju i predsedavajućeg Ruskom arktičkom komisijom. Njegova poseta digla je prašinu nakon što je izneo mišljenje da je ruska politika prema Arktiku ista kao i prema Krimu, kog je Rusija godinu dana ranije aneksirala. Njegov tvit iz Barnea o tome kako je Arktik "ruska Meka" doprineo je nelagodnosti.

Diskriminacija

Brojni američki fakulteti za odabir budućih studenata koriste se, između ostalog, kriterijumom etničkog porekla. Ovaj sistem, osmišljen kako bi favorizovao zastupljenost manjinskih grupa, mogao bi da dovede do perverznih posledica na koje upozoravaju kandidati iz redova azijskih imigranata (The New York Times, 4.april 2018).

Grupa koja je podnela tužbu protiv (...)

Obim celog teksta : 769 reči.

Ovaj tekst je rezervisan za pretplatnike

Izaberite svoju formulu pretplate i kreirajte svoj profil
Pretplati se
Pretplaćeni ste? Konektujte se kako biste pristupili tekstovima online
Identifikujte se

LMD

PREVOD: Matija Medenica

Podeli ovaj tekst