Pretplata Donacije
sr | fr | en | +
Accéder au menu

KLINIČKA SLIKA GRČKE KRIZE

Mere štednje na filterima otpadnih voda

Sredinom januara, dok su štrajkovi u vazdušnom i kopnenom transportu, školama i bolnicama paralisali državu, grčki parlament usvojio je novi set mera štednje. Skupštinsko glasanje koje su kreditori zahtevali nakon dogovora ministara finansija evrozone omogućilo je isplatu 6,7 milijardi evra Atini. Efekti koje će ovaj plan imati na stanovništvo dobro su poznati

Radikalne mere štednje koje se nameću Grčkoj od 2010. godine ne samo što su pogoršale ekonomsku situaciju i zaduženost ove zemlje i dovele do pada proizvodnje i porasta nezaposlenosti; one su dovele i do neverovatnog povećanja upotrebe psihotropnih lekova (35 puta više 2014. u odnosu na 2010.), anksiolitika na bazi benzodiazepina (19 puta više) i antidepresanata (11 puta više) među stanovnicima i stanovnicama Atine. Ovi podaci su rezultat originalnog istraživanja otpadnih voda ovog grada.

Istraživački tim Nacionalnog i Kapodistrijskog univerziteta u Atini je temeljno izučavao manifestacije „svakodnevne patnje“, kako ju je nazvao premijer Aleksis Cipras. Svake sedmice, od 2010. do 2014. godine, Nikolaos Tomaidis i njegove kolege uzimali su uzorke iz stanica za prečišćavanje vode u glavnom gradu Grčke, do kojih se slivaju otpadne vode 3700000 stanovnika – više od trećine ukupnog stanovništva Grčke. U njima su posmatrali prisustvo 148 tipova lekova, opijata i nedozvoljenih supstanci, kao i njihove metabolite – proizvode koji nastaju transformacijom ovih supstanci u organizmu.

Iako se prisustvo ovakvih supstanci u otpadnim vodama često proverava, pomenuti naučnici i naučnice utvrdili su da postoji jako mali broj studija posvećenih istraživanju korelacije između otkrivenih koncentracija i društvenih fenomena. Njihov rad osvetlio je reakciju stanovništva na stres izazvan merama štednje koje nameće „Trojka“ (Evropska komisija, Evropska centralna banka i Međunarodni monetarni fond) – na čemu Nemačka naročito insistira. Upotreba brojnih supstanci – dozvoljenih i nedozvoljenih – naročito psihotropnih lekova i antidepresiva vrtoglavo je skočila nakon uvođenja evropskog plana 2010. godine. Prema Eurostatu, nezaposlenost među radno sposobnim stanovništvom je 2017. godine dostigla 20,5% (vrhunac je bio 2013. godine na 27,8%); javna izdvajanja su smanjena, porezi povećani. U 2019. godini, penzije će biti smanjene za 18%, po dvanaesti put.

Istraživanje je takođe otkrilo (...)

Obim celog teksta : 769 reči.

Ovaj tekst je rezervisan za pretplatnike

Izaberite svoju formulu pretplate i kreirajte svoj profil
Pretplati se
Pretplaćeni ste? Konektujte se kako biste pristupili tekstovima online
Identifikujte se

Muhamed Larbi Bugera

je hemičar, nekadašnji član Tuniske akademije nauka i umetnosti Beit Al-Hikma i bivši direktor istraživanja pri Nacionalnom centru za naučna istraživanja (Centre national de la recherche scientifique – CNRS).
PREVOD: Pavle Ilić

Podeli ovaj tekst