Pretplata Donacije
sr | fr | en | +
Accéder au menu

PRESEK ŠTAMPE

EUFEMIZMI

Demonstrante u Palestini ne ubija izraelska vojska — oni "umiru" u, jednostavno, "okršajima". Tako makar vodeći svetski mediji, pre svega američki, izveštavaju o masakru počinjenom 14. maja u Gazi (Consortiumnews.com, 14. maj 2018.

Ovaj tvit CNN-a tipičan je primer ograničenosti korporativnih medija prilikom izveštavanja o tome šta se u ponedeljak dogodilo u Gazi kada su izraelski vojnici ubili preko 50 palestinskih demonstranata: "Broj žrtava porastao je na najmanje pedeset dvoje ljudi, tokom okršaja duž granične ograde između Izraela i Gaze, saopštavaju palestinski zvaničnici. Povređeno je preko 2.400 ljudi." Adam Džonson, koji piše za Fairness and Accuracy in Reporting, organizaciju koja se bavi kritičkim nadzorom medija, odgovorio je na ovaj tvit: "Ovde imamo sve na jednom mestu: ‘broj žrtava porastao’ — niko nije ubijen, niti je neka konkretna strana vršila ubijanje, broj žrtava samo misteriozno ‘raste’; ‘okršaji’ — briše celokupnu asimetriju moći; ‘povređeno je preko 2.400 ljudi’ — svih 2.400 su Palestinci, ali idemo ipak sa ‘ljudi’."

DIVERZIJE

Džef Koen otkriva pozadinu priče ruskom mešanju u izborne procese na Zapadu (Extra!, maj 2018).

Dok svako veče na CNN-u i MSNBC-u slušamo o "Putinovim napadima na našu demokratiju" ne zaboravimo da — kakav god da je Rusija imala uticaj na [američke] izbore 2016. godine (a dokazi za sada ukazuju na to da je bio slab) — "našu demokratiju" već decenijama napadaju unutrašnji neprijatelji: finansijski sektor koji kontroliše obe velike partije, dominacija privatnih medija, poslušnost demokrata spram Volstrita, nepriznavanje u nekim republikanskim državama ne-belih i mladih glasača, arhaični izborni sistem kog obe partije čuvaju itd. Voleo bih kad bi se samo 10% prostora posvećenog pokrivanju "Rašagejta" odvojilo za neko od ovih pitanja, ali ne zavaravam se.

OLOVNI GLEČERI

Iako (...)

Obim celog teksta : 549 reči.

Ovaj tekst je rezervisan za pretplatnike

Izaberite svoju formulu pretplate i kreirajte svoj profil
Pretplati se
Pretplaćeni ste? Konektujte se kako biste pristupili tekstovima online
Identifikujte se

LMD

PREVOD: Matija Medenica

Podeli ovaj tekst