Pretplata Donacije
sr | fr | en | +
Accéder au menu

NOVI HLADNI RAT

DOSIJE: Neka činjenice govore za sebe

"Rizik od namernog ili slučajnog korišćenja nuklearnog naoružanja je sve veći. (...) Geopolitička atmosfera je sve gora. Sve se više govori o neophodnosti i korisnosti atomskog oružja. Mnogi smatraju da su programi osavremenjivanja arsenalâ koje su pokrenule nuklearne sile korak ka novoj, kvalitativnoj, trci u naoružanju."

Izumi Nakamicu, visoka predstavnica UN za razoružanje, 23. aprila 2018. godine.

"Ako neko odluči da uništi Rusiju, imamo pravo da odgovorimo. Da, to bi bila globalna katastrofa za čovečanstvo. Međutim, kao stanovnik Rusije i kao njen predsednik, moram da pitam — zbog čega bismo želeli svet u kom Rusija ne postoji?" Vladimir Putin, u odgovoru na pitanje slavnog voditelja Vladimira Solovjova u filmu Svetski poredak, 2018.

"Mislimo da smo veliki, ali naša ekonomija čini jedva 3% svetske ekonomije."

Aleksandar Auzan, rektor Ekonomskog fakulteta na Moskovskom univerzitetu, Novaja Gazeta, Moskva, 22. novembra 2017.

Peta kolona

Očekivani životni vek stanovništva Rusije se skratio za 5 godina između 1991. i 1994. godine zbog "ekonomskih strategija usvojenih radi prelaska s komunizma na kapitalizam". Rusko ministarstvo pravde je u decembru 2017. klasifikovalo devet američkih medija, uključujući radio stanice Glas Amerike i Radio slobodna Evropa, kao "strane agente". Mesec dana ranije, američki ogranak ruske TV mreže RT (ranije poznate kao Russia Today — višejezična međunarodna mreža televizijskih kanala koju finansira ruska vlada, prim. prev.) morao je da se registruje kao "strani agent" u skladu sa zakonom iz 1938. godine. Tridesetog novembra 2017. američki Kongres je odbio da RT-u obnovi dozvolu za emitovanje.

TASS, 5. decembra 2017.

The Lancet, vol. 373, br. 9661, London, 31. januara 2009.

93% svetskog nuklearnog oružja nalazi se u rukama Rusije i SAD-a, koje poseduju oko 4000 bojevih glava u svojim aktivnim arsenalima.

Nakon što je broj atomskog oružja dostigao vrhunac 1986. godine na nekih 70300 komada, procenjuje se da 2018. godine širom sveta postoji 14200 atomskih bombi i bojevih glava — u stanju pripravnosti i u skladištima. Ovo smanjenje je suštinski ostvareno tokom 1990-tih godina da bi se nakon toga s njim stalo. Današnje nuklearno naoružanje, iako malobrojnije, daleko je efikasnije od onog iz 50-tih godina XX veka. Federacija američkih naučnika, 2018.

"Za vreme carske Rusije, Ukrajinu su nazivali ’novom Rusijom’, tačnije, Harkov, Lugansk, Donjeck, Kerson, Nikolajev, Odesu. U vreme carstva, ovi krajevi nisu bili deo Ukrajine. Njih su sovjetske vlasti dodelile Kijevu tokom 20-tih godina. Zbog čega su to uradili? To samo Bog zna." Vladimir Putin, 17. aprila 2014, tokom gostovanja na ruskoj televizijskoj emisiji "Direktna linija".

298 putnika je nastradalo u padu leta MH17 Malejša Erlajnza, kog je oborila raketa ispaljena sa separatističke teritorije na istoku Ukrajine. Kijev i zapadne države optužile su "proruske snage" za ovaj čin. "Izgubili smo treći svetski rat bez ijednog ispaljenog metka." Dmitrij Jazov, sovjetski ministar odbrane, 19. novembra 1990. godine, tokom potpisivanja sporazuma o smanjenju konvencionalnih snaga u Evropi.

Cenzura

"Mnogi stariji ljudi posmatraju ovaj film [Staljinova smrt Armanda Jatinučija, u Rusiji izašao krajem januara 2018. godine] kao farsu koja vređa našu sovjetsku prošlost, našu zemlju koja je pobedila fašizam, sovjetsku vojsku (...) i, što je još gore, žrtve staljinizma." Vladimir Medinski, ruski ministar kulture, 23. marta 2018. godine. Ministarstvo je zabranilo projekcije ovog filma u ruskim bioskopima.

75300 državljana i državljanki Rusije dobilo je boravišne dozvole u zemljama EU ili Švajcarskoj u 2015. godini, što je porast od 25% u odnosu na 2010. Između 2010. i 2015. godine, zahtevi stanovnika i stanovnica Rusije za izraelskim državljanstvom skočili su za 30%. RBK, 16. oktobra 2015, www.rbc.ru

Krim

"Ceo Krim slavi našu zajedničku istoriju i ponos. Nekada davno, dok se još zvao Taurida, tu je kršten veliki knez Vladimir I. Njegov duhovni poduhvat, napose odluka da primi pravoslavno hrišćanstvo, postavio je temelje kulture, civilizacije i ljudskih vrednosti koje ujedinjuju narode Rusije, Ukrajine i Belorusije. [Krim] je takođe i Sevastopolj — legendarni grad jedinstvene istorije, tvrđava iz koje se izrodila ruska crnomorska flota." Vladimir Putin, 18. marta 2014. godine, prilikom potpisivanja sporazuma o ujedinjenju Krima i Rusije.

"Ko ne žali za Sovjetskim savezom nema srca; ko priželjkuje njegov povratak nema mozga."

Vladimir Putin, tokom emisije "Razgovor sa Putinom", 16. decembra 2010. godine, emitovane na više televiziskih i radio kanala.

"Rusija je jedina zemlja koja može da svede SAD na radioaktivnu prašinu." Dmitrij Kisiljev, direktor novinske agencije Rosija Segodnija, mart 2014. 172 — broj država na čijim teriotirjama su prisutne američke trupe. SAD mobiliše 240000 vojnika u službi i rezervista za svoje operacije u inostranstvu. Rusija ima 11 vojnih baza u inostranstvu, među njima se nalazi i Latakija u Siriji. Njujork tajms, 2. februara 2018. i France Culture, 11. novembra 2015.

40% — pad ruskog BDP-a između 1991. i 1998. godine.

Rosstat, 2018.

3,5 milijardi evra — pad berzanske vrednosti ruskog aluminijumskog giganta, Rusal-a, u ponedeljak 9. aprila 2018. godine, nakon objave novih američkih sankcija.

Les Échos, 9. aprila 2018.

2 do 12 (tj. do nuklearne apokalipse). To je vreme koje pokazuje "časovnik sudnjeg dana" u Biltenu atomskih naučnika 2018. godine, naspram 17 minuta do 12 koliko je pokazivao u trenutku pada Berlinskog zida. Među rizicima koje ovaj bilten pominje nalaze se severnokorejske nuklearne probe i veoma zaoštreni rusko-američki odnosi.

U američkom dvorištu

Tokom Hladnog rata, Sovjetski savez je pružao ekonomsku pomoć Kubi, svom komunističkom savezniku koji se nalazi na stotinak kilometara od američke obale. Iako je uvelo tokom 1990-tih godina, rusko interesovanje za zemlje latinske Amerike oživelo je nakon rusko-gruzijskog rata 2008. godine. Predsednik Nikaragve, Danijel Ortega je 2008. godine priznao nezavisnost separatističkih republika Abhazije i Južne Osetije koje su se ocepile od Gruzije. Zvanični Karakas je isti učinio iduće godine i sproveo zajedničke vežbe sa ruskom mornaricom. Nakon krize u Ukrajini 2014. godine, Rusija je krenula da češće šalje (...)

Obim celog teksta : 2 959 reči.

Ovaj tekst je rezervisan za pretplatnike

Izaberite svoju formulu pretplate i kreirajte svoj profil
Pretplati se
Pretplaćeni ste? Konektujte se kako biste pristupili tekstovima online
Identifikujte se

LMD

PREVOD: Pavle Ilić

Podeli ovaj tekst