Pretplata Donacije
sr | fr | en | +
Accéder au menu

Isečci iz štampe

DOBAR DIL

U intervjuu za američki Kejbl njuz netvork (CNN) 13. juna, novinar Simor Herš napravio je osvrt na jedan aspekt sistematske opozicije liberalnih medija Donaldu Trampu (citirano u Real Clear Politics, 14 jun).

Ljudi, vama skače rejting, publika njujorških listova i Washington Posta je u porastu. Udaranje po Trampu se stvarno smatra dobrim vestima. Nekad bih voleo da više pričamo o tome šta se događa u Jemenu… Ali jasno mi je, Tramp podiže čitanost… Nekada smo verovali medijima, u davno prošlo doba velikih mreža. Dok sam radio u New York Timesu, uvek sam osećao da je ono što pišemo verodostojno i da se kao takvo i čita. Danas mnogi slušaju samo ono što im se dopada, a preziru ono što im se ne dopada. To je dobro za kablovske televizije, kako konzervativne tako i liberalne. Za Fox News, MSNBC i CNN. Imate odličan rejting. Pravite lovu.

MAROKANSKO RAZOČARENJE

Kraljevina Maroko nije dobila da organizuje Svetsko prvenstvo u fudbalu 2026. godine, a Međunarodna federacija fudbalskih asocijacija (FIFA) okrenula se zajedničkoj prijavi trojca Kanade, Sjedinjenih Država i Meksika (Le Desk, 14 jun).

Očigledno je da je vremenima u kojima je Mundijal služio kao ubrzanje ekonomske i političke tranzicije došao kraj… Već tri decenije [ova zemlja] očajnički pokušava da postane deo ove virtuozne dinamike ekonomskog uspona i političke tranzicije, dok su joj po oba pitanja učinci daleko iza retorike: zemlja večno vegetira na dnu svetskih lestvica ljudskog razvoja i predomišlja se da li da dovrši tranziciju u istinsku demokratiju. Šta danas ima da obeća što već nije prošli put kada se 1994. godine našla spram iste te Amerike, osim tih nekoliko koraka nedovoljnih da zemlju izvade iz siromaštva. Zemlju koja i dalje okleva oko toga da li da se otarasi cezarizma.

HLAĐENJE LEDA

Na Aljasci, gde je kao i drugde globalno zagrevanje uzelo maha, naprava za hlađenje zemlje omogućava naftnim kompanijama da nastave sa (...)

Obim celog teksta : 563 reči.

Ovaj tekst je rezervisan za pretplatnike

Izaberite svoju formulu pretplate i kreirajte svoj profil
Pretplati se
Pretplaćeni ste? Konektujte se kako biste pristupili tekstovima online
Identifikujte se

LMD

PREVOD: Matija Medenica

Podeli ovaj tekst