Pretplata Donacije
sr | fr | en | +
Accéder au menu

POSLEDICE JEDNOG RESTRUKTURISANJA

Gudjear i njegovi francuski duhovi

Otpustiti više od hiljadu zaposlenih u Francuskoj, u trenutku kada ostvaruje milijarde profita u svetu: to je bio metod koji je kompanija Gudjear odabrala da urazumi sindikate. Nakon duge okupacije fabrike, borba radnika je okončana 2014, i prvi mrtvi su pali. Povratak u Amijen omogućava da se izmere ljudski troškovi otpuštanja

Svakog januara vraća se gđa. Sabrina Kadore svom bolu s početka 2014, kada je njen muž Loren od kompanije Gudjear primio pismo kojim mu je saopšteno da je otpušten. Punih dvanaest godina proizvodio je taj tridesetogodišnjak gume u mestu Severni Amijen, na Somi. Godinu dana ranije, posle pet godina sindikalne borbe, rukovodstvo te grupe zatvorilo je fabriku. Šok je bio takav da se 30. marta 2014. g. Kadare obesio u ustanovi u koju je bio primljen zbog depresije, dotučen lekovima, zatvoren u sobi sa prozorom zamračenim rešetkama..,Otkaz je bio kraj svega, kaže njegova udovica slomljenim glasom. Za njega je posao bio svetinja, neprestano mi je govorio da neće moći da plati račune“.Uprkos obećanjima iz ugovora o radu na određeno vreme, koji je trebalo da počne da se primenjuje nekoliko dana kasnije, Loren Kadore nije verovao da će moći da ponovo nađe siguran posao.

Krajem 2017, stopa nezaposlenosti u oblasti Amijen dostigla je 11,7%. Pored ekonomske situacije, bivši radnici kompanije Gudjear su imali utisak da na čelu nose neizbrisivu etiketu koja im još više otežava traženje posla..,Nama su prilepili sliku bukača koji ne žele da rade, žali se Sebastijan P., star 44 godine, od kojih je skoro dvadeset dao fabrici. Kada sam na razgovorima za zapošljavanje, stalno me vraćaju“. Prema podacima kompanije Gudjear, samo 15% od otprilike 1070 zaposlenih je prilikom reorganizacije obnovilo ugovor na neodređeno vreme sredinom januara 2018. i 18% ugovor na više od šest meseci.

Oko petnaestak samoubistava

Od samoubistva Lorena Kadorea, lista radnika kompanije Gudjear koji su sebi prekratili život nastavlja da se uvećava, što ukazuje na to da brutalnost plana o otpuštanju 1143 zaposlenih ima efekat bombe sa odloženim delovanjem. Bivša sindikalna podružnica Opšte konfederacije rada (CGT, najveći sindikat u Francuskoj, prim.prev.) zabeležila je oko petnaest samoubistava, a od toga se više njih desilo poslednjih meseci. U obaveštenjima o smrti većeg broja ovih radnika pominje se da su to bili.,bivši radnici kompanije Gudjear“. I mada je uzroke samoubistva uvek teško otkriti, zatvaranje tog mesta lebdi nad svakom od ovih drama.

Ujedinjeni godinama borbe, stariji se sastaju na sahranama, prenose u poverenju vesti o smrti: jedan čovek se bacio pod točkove automobila, onaj drugi se obesio u kupatilu, a našao ga je sin, ili se.,upucao“ uništen alkoholom..,Srce me boli kada vidim kako moji prijatelji umiru. To je ubod (...)

Obim celog teksta : 1 176 reči.

Ovaj tekst je rezervisan za pretplatnike

Izaberite svoju formulu pretplate i kreirajte svoj profil
Pretplati se
Pretplaćeni ste? Konektujte se kako biste pristupili tekstovima online
Identifikujte se

Aleksija Ejhen

je novinarka
PREVOD: Aleksandar Stojanović

Podeli ovaj tekst