Pretplata Donacije
sr | fr | en | +
Accéder au menu

FABULA O 31. AVGUSTU 2013.

Intervencionistička doktrina

Ima tačno pet godina otkako je jedna interpretacija istorije međunarodnih odnosa trijumfovala u svim glavnim gradovima Zapada. Metodično ponavljanje uzdiglo ju je u status zvanične religije. Smatra se, naime, da je Barak Obama u suštini tog 31. avgusta počinio ozbiljan prekršaj odustavši od napada na sirijsku vojsku, nakon njenog smrtonosnog napada hemijskim oružjem u predgrađu Damaska. Ta strašljivost potom je poslužila kao garancija održanja režima koji je masakrirao deo svog stanovništva. Štaviše, nekadašnji predsednik Francuske, Fransoa Oland, jedan je od mnogih koji tvrde da „sirijski režim nije bio jedini koji je poverovao da je sada sve moguće. Vladimir Putin je shvatio da može da aneksira Krim i destabilizuje istok Ukrajine.“ Takav jedan istorijski prikaz, začinjen obaveznom referencom na Vinstona Čerčila (koji je shvatio da će Minhenski sporazum prokrčiti put drugim nacističkim agresijama), unapred legitimizuje preventivne ratove i takozvanu politiku „mira na silu“. Posebno protiv Rusije.

Reč ima odbrana. Svestan američkog avanturizma u Avganistanu, na Bliskom istoku i u Libiji, te podstaknut lažljivim i tendenciozno alarmirajućim analizama službi bezbednosti, predsednik Obama bio je svestan cene kada ugled jedne zemlje zavisi od njenih uzastopnih intervencija u inostranstvu. „Nije li bolje da prvo završimo ova dva rata, pre nego što se damo u potragu za novim?“, predlagao je čak, u slučaju Sirije, njegov nekadašnji ministar odbrane, Robert Gejts.

Paradoksalno, neki od najnepodnošljivijih zagovornika te intervencije – New York Times i svi evropski listovi koji kopiraju njegove uvodnike – skloni su osudama predsedničkog apsolutizma i insistiranju na poštovanju suparničkih snaga i prava. Bombardovanje Sirije, međutim, nije bilo stvar samoodbrane i ne bi moglo da dobije odobrenje Ujedinjenih nacija (UN). Podršku mu nisu pružili ni javno mnjenje na Zapadu, niti američki Kongres, ali isto tako ni jedan od najvernijih američkih saveznika, Ujedinjeno (...)

Obim celog teksta : 484 reči.

Ovaj tekst je rezervisan za pretplatnike

Izaberite svoju formulu pretplate i kreirajte svoj profil
Pretplati se
Pretplaćeni ste? Konektujte se kako biste pristupili tekstovima online
Identifikujte se

Serž Alimi

PREVOD: Matija Medenica

Podeli ovaj tekst