Pretplata Donacije
sr | fr | en | +
Accéder au menu

PRESEK ŠTAMPE

Trijumf volje

Borbu protiv ilegalne imigracije, tu opsesiju konzervativnih vlasti Bavarske, sada predvode novoformirane policijske snage. Kako časopis Stern izveštava — s mizernim uspehom (16. avgust)

Javnost je pre mesec dana uz veliku pompu obaveštena o pokretanju Bavarske granične policije. Ove trupe, koje inicijalno broje 500 ljudi, nastale po nalogu ministra-predsednika Markusa Zedera, trebalo bi da materijalizuju zahtev Hrišćansko-socijalne unije (CSU) za sigurnim i nadziranim spoljnim granicama… Nakon četiri nedelje rada, njihov bilans je prilično tanak: "Od početka operacije, jedno lice predato je federalnoj policiji", izjavio je portparol policije za Stern.

OKUPIRANI

Norveška je po prvi put od Drugog svetskog rata postala poprište stranih trupa. Američka vojska, koja nije trebalo da se zadrži više od nekoliko meseci, dobija pojačanje i to na pet godina, kako piše sajt The Local (15. avgust).

Ruska ambasada u norveškoj saopštila je da se time krše norveška obećanja Sovjetskom Savezu prilikom njenog pristupanja Organizaciji severnoatlantskog sporazuma (NATO) 1949. godine… Norveška ministarka spoljnih poslova, Ine Eriksen, međutim odbacuje te optužbe, navodeći vladin stav da se te mornaričke trupe ne bi trebalo smatrati stalnom vojnom bazom SAD:

PRIVATNO UTOČIŠTE

Novi Zeland je, u odgovor na invaziju superbogatih u potrazi za sigurnim utočištem, inostranim državljanima zabranio kupovinu stambenog prostora (Financial Times, 16. avgust).

Vlada Novog Zelanda je prošle godine izdala državljanstvo Piteru Tilu, suosnivaču Pejpela i pristalici Donalda Trampa, nakon procedure koja je opšte pravo izvrgla ruglu… Robert A. Džonson, direktor Instituta za novu ekonomsku misao u Davosu je 2015. godine javno priznao da poznaje menadžere hedž fondova širom sveta koji "kupuju piste i farme u zemljama poput Novog Zelanda" jer veruju da im je potrebno utočište za slučaj da rastuće (...)

Obim celog teksta : 597 reči.

Ovaj tekst je rezervisan za pretplatnike

Izaberite svoju formulu pretplate i kreirajte svoj profil
Pretplati se
Pretplaćeni ste? Konektujte se kako biste pristupili tekstovima online
Identifikujte se

LMD

PREVOD: Matija Medenica

Podeli ovaj tekst