Pretplata Donacije
sr | fr | en | +
Accéder au menu

FRANCUSKI MEDIJI I OBJEKTIVNOST

„Nemačka antiimigrantska levica“

Novinari koji se prave skandalizovanim zbog stavova Sare Vagenkneht trebalo bi da znaju da se većina evropskih partija zalaže za daleko restriktivniju politiku

Sena plaši Žana Žaka Burdana: „U Nemačkoj sam video rast antiimigrantske ekstremne levice – a to me brine!“, rekao je ovaj novinar 4. septembra 2018. na radiju RMC. Tog dana je u Berlinu Sara Vagenkneht, poslanica partije Di Linke (Die Linke – Levica), uz političare iz Zelene partije i Socijaldemokratske partije, predstavila novinarima Aufstehen (Na noge). Inspirisan „Nepokorenom Francuskom“ (La France insoumise) Žana Lika Melanšona, ovaj pokret želi da mobiliše ljude razočarane u politiku i stvori većinsku koaliciju „za razoružanje i mir, za bolje plate, poštenije poreze i veću sigurnost; za više javnih investicija u obrazovanje i infrastrukturu“, što stoji u njegovom osnivačkom proglasu.

Ipak, kao i Burdan, francuska štampa prenosi potpuno drugačiju priču: „Nemački levičarski pokret pokušava da se dodvori antiimigrantskim krugovima“ (Agence France-Presse, 4. septembar); „U Nemačkoj formirana antiimigrantska levica“ (Le Monde, 4. septembar); „Na noge, nova partija u Nemačkoj, želi da bude levičarska i antiimigrantska“ (RT, 4. septembar); „stvaranje antiimigrantske leve snage u Nemačkoj“ (France Inter, 5. septembar); „Ka novoj antiimigrantskoj levici u Evropi?“ (La Vie, 6. septembar); „Aufstehen, levi pokret koji se protivi imigraciji“ (Le Figaro, 8-9 septembar); „jedna od vođa ekstremne levice stvara antiimigrantsku partiju“ (L’Obs, 13. septembar); „antiimigrantski pokret“ (Politis, 13. septembar), itd.

Jedini problem je u tome što u osnivačkom dokumentu Aufstehena ne postoji ni reč usmerena protiv migranata. Čak iako njegovi autori i autorke smatraju da je „način na koji se vlada Angele Merkel odnosi prema izazovu imigracije neodgovoran“, oni pozivaju na „garantovanje prava azila za izbeglice“. I, štaviše, dokument je fokusiran na druge teme. „Renacionalizacije“, „direktnu demokratiju“, ekologiju. Pitanje migracija? „To nije naša centralna tema“, istakla je Vagenkneht tokom konferencije za štampu 4. septembra. „Naš zajednički pristup svodi se na vraćanje (...)

Obim celog teksta : 613 reči.

Ovaj tekst je rezervisan za pretplatnike

Izaberite svoju formulu pretplate i kreirajte svoj profil
Pretplati se
Pretplaćeni ste? Konektujte se kako biste pristupili tekstovima online
Identifikujte se

Pjer Ramber

PREVOD: Pavle Ilić

Podeli ovaj tekst